Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Mammografiscreeningen stänger tillfälligt

2020-04-06 16:31

Från nästa vecka kommer vi tillfälligt att stänga mammografiscreeningen i Västernorrland. Personer som berörs av stängningen kommer att meddelas och behöver inte själva kontakta vården.

Pågående coronapandemi gör att vi behöver pausa bröstcancerscreeningen ute i länet. Det gör vi dels på grund av smittorisken och dels på grund av att vi behöver använda vår personal i andra delar av hälso- och sjukvården.

- Det innebär att inbokade tider för mammografi nu avbokas. När verksamheten åter är igång kommer vi att skicka ut nya kallelser, säger Eric Arelöf, enhetschef Mammograficentrum.

Du behöver inte själv kontakta vården för att få en ny tid eller för att avboka din tid.

Frigör resurser

Screening är en metod för att spåra och motverka sjuklighet hos en förmodat frisk befolkning. Under pågående coronapandemi bedömer vi att smittoriskerna förknippade med att delta i screeningen väger tyngre än den förebyggande hälsovinst som screening normalt innebär. Vi bedömer också att de resurser som screeningen tar i anspråk i detta läge kan göra större nytta i andra delar av hälso- och sjukvården.

Vi har därför tagit beslutet att tillfälligt pausa vår screeningverksamhet.

Mammograficentrum kommer inte att stänga och den kliniska verksamheten kommer att fortsätta precis som vanligt.

Undersök dina bröst

- Nu är det extra viktigt att alla kvinnor undersöker sina bröst själva, säger Eric Arelöf.

Så här undersöker du dina bröst 1177 Vårdguiden

Upptäcker man något som man inte känner igen så kontaktar man sin hälso- eller vårdcentral och kan därefter få remiss för kontroll på mammograficentrum.