Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Många förkylningsvirus i farten - håll avstånd så slipper vi alla smittor

2021-09-07 15:43

Smittspridningen fortsätter på ungefär samma nivå under vecka 35 som veckan dessförinnan. Samtidigt cirkulerar ett stort antal olika förkylningsvirus vilket kan tyda på att de allmänna råden inte följs så som de ska.

- Om vi inte följer de allmänna råden lämnar vi en dörr öppen för smittspridningen att ta fart igen, Region Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman.

72 nya fall av covid-19 registrerades i Västernorrland under vecka 35 mot 71 fall veckan dessförinnan. Läget på sjukhusen ser bra ut med tre inneliggande patienter varav ingen på IVA.

Antalet provtagningar har gått upp

Samtidigt härjar olika förkylningsvirus och provtagningarna har gått upp rejält de senaste veckorna.

- Det är bra att provtagningarna ökar. Då har vi chans att följa smittspridningen och sätta in åtgärder när det behövs, säger Hans Boman.

Vårt beteende avgör utvecklingen framåt

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer vi att nå toppen för den fjärde vågen i mitten av oktober. I Västernorrland har smittspridningen gått fram och tillbaka de senaste veckorna.

- Smittspridningen kan gå åt båda håll som jag ser det, endera en stor ökning eller så fortsätter det mattas av. Det beror på hur väl vi sköter oss och följder de allmänna råden de närmaste veckorna, säger Hans Boman.

Fler behöver vaccinera sig

Vaccinationerna fortskrider i länet. Västernorrland ligger över riksgenomsnittet med närmare 86 procent av befolkningen över 18 år som fått sin första vaccindos och över 74 procent fullvaccinerade. Men fortfarande behöver fler västernorrlänningar vaccinera sig för att vi ska nå upp till Folkhälsomyndighetens rekommenderade nivå om 90 procent vaccinerade invånare över 18 år.

Den som av olika anledningar ännu inte vaccinerat sig har möjlighet att göra det under hela hösten. Då tar hälso- och vårdcentraler över ansvaret för vaccinationerna. Vilka vaccinationslokaler som blir aktuella informerar Region Västernorrland om så snart alla beslut fattats.