Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Köksredskap

Matlådor återkallade i Sollefteå

2019-11-05 14:56

Lördag 2 november fick Sollefteå kommun vetskap om att en matlåda som delats ut till en brukare innehöll kyckling som inte var genomstekt. Alla matlådor med kycklingrätten kallades genast tillbaka och nya matlådor med en annan maträtt skickades ut.

Det var ett femtiotal brukare i Sollefteå kommun som fick kycklingrätten i lördags och ungefär femton personer kan ha ätit av den. En handlingsplan utarbetades tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska och de brukare som åt av kycklingen får extra tillsyn så att åtgärder snabbt kan sättas in om någon skulle insjukna. Hur många av matlådorna som innehöll kyckling som inte var genomstekt är oklart.

Region Västernorrland och Sollefteå kommun ingår i en gemensam kostnämnd i Sollefteå och samverkar i kostproduktionen. Region Västernorrland är huvudman för kostnämnden och ansvarar för produktionen vid sjukhuset i Sollefteå där matlådorna tillagas.

- Vi ser mycket allvarligt på händelsen och direkt efter att vi hade satt in nödvändiga åtgärder startade vi en utredning för att identifiera händelseförloppet, omfattning och brister. Tillsammans med Sollefteå kommun utreder vi händelsen skyndsamt, säger Anna Malmros, verksamhetschef Kök och restauranger Region Västernorrland.

Rå kyckling kan innehålla campylobakter som kan ge magsjuka med kräkningar, huvudvärk och diarréer. Inkubationstiden är två till fem dagar. Kycklingen som använts vid tillagningen var svensk och hade varit fryst, vilket minskar risken för infektion då campylobakter är känsliga för kyla.

Akutmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå är informerade. De följer upp eventuella patienter med symptom på campolybact- och salmonellainfektion genom extra frågor om patienten ätit av matlådorna, detta som en del i utredningen för att fastställa omfattningen och konsekvenserna.