Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Mer mödravård i Ådalen

2020-02-13 12:46

Kvinnor i Sollefteå och Kramfors kommuner omfattas numera av en utökad tillgänglighet av mödrahälsovård, kvinnohälsovård samt vård efter förlossning och amningshjälp.

(bilden: barnmorskorna Annika Safrani, Britt-Marie Milesson, Maria Dahlberg, Hanna Hedvall och Ulrika Olofsdotter. På bilden saknas Inga-Lena Forslund.)

Det är ett projekt som till att börja med ska pågå under tre år och startade när projektet Barnmorska hela vägen avslutades i november.

- Med det nya sättet att arbeta vänder vi oss till alla kvinnor i upptagningsområdet för Sollefteå sjukhus, säger Emma Lassen Molander, enhetschef för kvinnocentrum på sjukhuset i Sollefteå.

- Barnmorska hela vägen omfattade enbart kvinnor som band upp sig att delta i forskningsstudien.

Sex barnmorskor ingår i projektet som har sin bas på kvinnocentrum på sjukhuset i Sollefteå. Barnmorskorna är tillgängliga mellan sju på morgonen och halv tio på kvällen alla vardagar samt tre timmar även lördag och söndag för planerade mottagningar.

För att ytterligare öka tillgängligheten gör barnmorskorna även på hembesök.

- Vi hoppas på att mödrarna ska uppleva ett ökat stöd för att uppnå en lyckad amning och då klan det vara bra att träffa familjerna i deras hem. Ingen ska behöva åka över skogarna i onödan, säger Maria Dahlberg, barnmorska.

- Hembesök är särskilt bra för kvinnor med många barn hemma eller för kvinnor som saknar körkort.

De sex barnmorskorna som ingår i projektet arbetar alla deltid vilket innebär en flexibilitet då de lätt kan täcka upp för varandra om någon är borta vilket gör arbetet och planeringen mindre sårbar.

I de västra delarna av Sollefteå och i Kramfors kommun bedrivs också mer traditionell form av mödravård på hälsocentralerna men barnmorskorna i den utökade mödravården finns även till för kvinnorna här under kvällar och helger.

- Det är kul att kunna erbjuda den tillgängligheten och det är mycket roligare att jobba så här än mer traditionellt, säger Britt-Marie Milesson.