Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Minoritetsfrågor upp på bordet när Littfest 2018 drar igång

2018-03-08 07:49

Minoritetspolitiken ska stärkas, och Littfest 2018 i Umeå startar sin festival med en gratiseftermiddag där de nationella minoriteterna uppmärksammas. Det är länsbiblioteken i norrlänen som arrangerar halvdagen för att sprida kunskap, inspirera och skapa debatt.

Region Västernorrland är genom länsbiblioteket med och samarrangerar inledningsdagen när Umeå internationella litteraturfestival Littfest 2018 går av stapeln 15-17 mars. Frågor som rör Sveriges fem erkända nationella minoriteter judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer ska belysas genom diskussioner och föreläsningar.

- 2016 beslutade regeringen att tillsätta en särskildutredning för en stärkt minoritetspolitik. Slutsatserna från den utredningen måste nu användas, säger Lena Krånglin, kultur- och bibliotekssamordnare i Region Västernorrland. Vår ambition är att offentliga organisationer och myndigheter ska inspireras att ta nästa steg i arbetet mot ökad delaktighet och inflytande för våra nationella minoritetsfolk.

Alla är välkomna

Arrangörerna riktar sig till både branschfolk och allmänhet. Bland annat kommer besökarna under rubriken ” Kniven i slidan och korken på flaskan - Fosterlandsförrädarens bekännelser” att få lyssna till den tidigare biskopen i Härnösands stift Tuulikki Koivunen Bylund.

”Nationella minoriteter och urfolket samerna” tar plats på torsdag 15 mars i Studion i Folkets hus i Umeå klockan 12.30 -17.00. Dagen är öppen för alla, och ingen biljett krävs.

Littfest programtidning 2018