Smittskyddsläkare Hans Boman och en detaljerad illustration av ett coronavirus

Minskad provtagning – svag ökning av antalet smittade med covid-19

2021-12-27 15:48

Under förra veckan provtogs över 7 300 personer för covid-19 i länet och antalet bekräftade fall steg något mot föregående vecka. En topp förväntas dock komma i mitten av januari.

- Belastningen på hälso- och sjukvården är fortfarande relativt låg, men ökar smittspridningen är det troligt att fler kommer att behöva sjukhusvård. För att bromsa en sådan utveckling är det därför väldigt viktigt att alla tar ansvar och följer gällande råd och rekommendationer, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Ännu inget fall av omikron

Trots att kapaciteten är god minskade provtagningen i länet från omkring
8 700 till 7 300 prover under förra veckan. Preliminärt bekräftades 434 personer smittade med covid-19 under vecka 51, vilket är en ökning med fem personer jämfört med vecka 50. Smittspridningen har framför allt ökat i åldersgruppen 30 – 34 år, samt bland personer mellan 50 – 60 år.

- Hittills har vi inte fått något bekräftat fall av omikronvarianten i Västernorrland, men det är troligt att det dyker upp här också. Enligt Folkhälsomyndighetens prognoser förväntas en topp av smittspridning kunna komma i mitten av januari, säger Hans Boman.

Två personer vårdas på IVA

Under annandagen vårdades åtta personer med covid-19 på våra sjukhus varav två på IVA. I övrigt har det varit normal belastning över julhelgen.

- Förutom att hålla avstånd till andra bör du vaccinera dig om du inte redan har gjort det, och boka påfyllnadsdos när tiden är inne. Vaccinet är det som ger bäst skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger Hans Boman.

Råd och rekommendationer:

  • Undvik miljöer med trängsel.
  • Arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter.
  • För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.
  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.
  • Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus och avstånd mellan olika sällskap krävs.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.
  • Vid arrangemang på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.
  • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik.

Fler åtgärder finner du här: Åtgärder mot covid-19 i december - Folkhälsomyndigheten


Tillbaka till toppen