Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Hans Boman

Minskad smittspridning i länet under vecka 27

2021-07-13 11:44

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland minskade under förra veckan. Totalt i länet konstaterades 19 nya fall av covid-19 enligt regionens preliminära siffror. Det är nästan en halvering jämfört med antalet bekräftade smittade jämfört med vecka 26.

– Vi har generellt en låg smittspridning i länet för närvarande. Det innebär också att små ökningar eller minskningar ger ett stort utslag i statistiken. Det känns dock bra att ökningen av antalet bekräftade fall vi såg vecka 26 inte fortsatte uppåt under förra veckan, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Den nedåtgående trenden i antal nya fall av covid-19 som Västernorrland haft sedan slutet av april, med undantag för vecka 26, fortsätter alltså.   

Viktigt att fortsätta följa rekommendationerna

– Även om vi för närvarande har en låg smittspridning är det viktigt att vi alla fortsätter att följa de råd och rekommendationer som fortfarande gäller. Pandemin är inte över och vi måste fortsätta ta ansvar för att skydda oss själva och varandra, säger Hans Boman.

Det är deltavarianten av viruset som nu dominerar i Västernorrland. Under föregående vecka var det i Sundsvall och i Timrå som majoriteten av de nya fallen av covid-19 upptäcktes. I övriga kommuner låg smittspridningen på mellan 0 och 1 konstaterade fall.

– Vi har en mycket god kapacitet för provtagning i Västernorrland, så det är viktigt att testa dig om du har symtom. Då kan du få instruktioner för att undvika att föra viruset vidare och smittspårning kan utföras snabbt och effektivt, säger Hans Boman.

Vaccinet ger ett effektivt skydd

Alla tre vacciner vi använder mot covid-19 i Sverige ger ett effektivt skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Aktuella studier talar för att skyddet av en dos vaccin är lägre mot deltavarianten än mot alfavarianten. Efter två vaccindoser är skyddet likvärdigt mot båda virusvarianter.

– Jag vill verkligen uppmana alla som ännu inte har bokat tid för vaccination att göra det nu direkt. Vi har gott om lediga tider under juli. Ju fler som är vaccinerade inför hösten, desto mindre risk för en fjärde våg eller större klusterutbrott i skolor och på arbetsplatser, säger Hans Boman.