Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Minskande smittspridning i nästan alla åldersgrupper

2021-06-11 11:53

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland går ner för sjunde veckan i rad. Trots det är smittspridningen fortfarande hög och det är fortsatt lika viktigt som tidigare att följa rekommendationerna.

Läget i länet

Smittspridningen fortsätter att minska i länet och gick mellan vecka 21 och 22 ner med närmare 30 procent. Smittspridningen är dock fortfarande hög. Under vecka 22 anmäldes 176 nya fall av  covid-19 i Västernorrland, jämfört med 245 fall vecka 21.

Den minskande smittspridningen innebär att också belastningen på vården har minskat. Under torsdagen vårdades 26 personer för covid-19 på våra sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelning.

- Vi ser minskningar i alla kommuner utom Sollefteå som ligger på samma nivå vecka 21 och vecka 22. Vi ser också minskningar i alla åldersgrupper utom hos unga vuxna i åldern 20-24 år och i gruppen 65-69 år har vi sett en liten ökning från en mycket låg utgångsnivå, säger Maria Tempé, ställföreträdande smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Vaccinera dig och följ rekommendationerna

Totalt har 26 773 fall bekräftats och 473 personer avlidit med covid-19 i länet (torsdagens siffror).

- Vi har fortfarande hög smittspridning i länet och det är viktigt att vi fortsätter att följa de nationella rekommendationerna för att minska smittspridning också under sommaren, säger Maria Tempé.

- Det är också viktigt att alla som kan vaccinerar sig när de får erbjudande och att man planerar sina sommaraktiviteter så att man kan ta dos två av vaccinet. En andra dos förstärker och förlänger skyddet mot covid-19 och skyddar även bra mot den nya så kallade delta-varianten av coronaviruset som börjat sprida sig i vissa delar av landet, tillägger hon.