Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Misstänkta missförhållanden utreds

2018-11-30 09:48

Förra veckan inkom en anmälan till Region Västernorrland om misstänkta missförhållanden vid en klinik inom Specialistvården. I skrivelsen uppmärksammas bland annat tre påstådda fall av möjliga felbehandlingar.

Region Västernorrland kopplar nu in oberoende expertis för att utreda de delar som rör patientsäkerheten.

- Jag kan bekräfta att det pågår en övergripande utredning utifrån de uppgifter som lämnats till oss. Utredningen sker i olika delar eftersom uppgifterna rör flera eventuella missförhållanden. Vi ser allvarligt på innehållet i uppgifterna och gör självklart allt vi kan för att utreda det som kommit till vår kännedom, säger regionjurist Sara Sultan.

Anmälan hanteras nu enligt den nyligen beslutade riktlinjen för visselblåsarfunktionen.

- Vi genomför utredningen så skyndsamt som möjligt och räknar med att vara klar med den inom två månader, säger Sara Sultan.

Beroende på vad som framkommer i utredningen kan regiondirektören komma att fatta beslut om åtgärd. Efter avslutad utredning blir inkommen information, underlag samt beslut eller förslag till beslut allmän handling.

Syftet med visselblåsarfunktionen, som regionstyrelsen beslutade om i mitten av november, är att säkerställa att eventuella oegentligheter kommer till Region Västernorrlands kännedom om den normala kommunikationen via chefer, avvikelsesystem eller på annat sätt, av någon anledning inte är möjlig. Visselblåsarfunktionen är placerad inom juridikfunktionen på regionledningsförvaltningen.