Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Mycket ansträngt läge på sjukhusen - 7 000 prover analyserade förra veckan

2020-12-02 15:39

På sjukhuset i Örnsköldsvik öppnades en särskild avdelning för covid i fredags och i Sundsvall öppnades covidavdelning nummer två i måndags, men redan nu finns planer om att öppna en tredje covidavdelning inom kort. Här är en sammanfattning av dagens presskonferens.

Just nu vårdas 75 covidpatienter på länets sjukhus, varav fem ligger på IVA. Det är en av de högsta noteringarna sedan utbrottet startade i mars.

- För närvarande klarar vi av att bemanna för den nödvändiga vården, tack vare det fantastiska arbete som våra medarbetare gör varje dag, varje arbetspass. Blir man svårt sjuk och behöver sjukhusvård får du den vård du behöver, säger sjukhusdirektör Lena Carlsson.

Kan behöva ytterligare upptrappning

Sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall är nära de sista stegen i sina planer och ännu vet ingen om kulmen på vågen är nådd. Lokala arbetsgrupper jobbar därför med att ta fram planer för ytterligare upptrappning.

- Jag vill rikta en vädjan till alla invånare i regionen. Om du inte är svårt sjuk, kontakta vården via 1177.se, åk inte till akuten, samt följ folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Håll avstånd, tvätta händerna och undvik folksamlingar, säger Lena Carlsson.

Planerad vård skjuts återigen upp

För att kunna frigöra medarbetare till vården av covidpatienter har en del av den planerade vården återigen behövt skjutas upp. Det gäller vissa besök på mottagningar, planerade operationer och andra typer av icke akuta eller livsnödvändiga behandlingar.

- Vi beklagar att patienter drabbas och är medvetna om att det betyder lidande för våra patienter, men detta är nödvändigt i det läge sjukvården befinner sig. Varje patient som drabbas kommer bli personligt kontaktad.

Stort behov av personal på sjukhusen

Specialistvården har beslutat att betala ut en särskild ersättning till viss personal i covidvård.

- Vi är i ett stort behov av extra händer och det gäller flera yrkesgrupper, som undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter och läkare, säger Lena Carlsson.

Smittskyddsläkare Hans Boman menar att de lokala allmänna råden ännu inte visat någon stor effekt på minskad smittspridning, eftersom de endast varit i kraft i drygt två veckor.

- Det var inte heller förväntat, prognoser vi har fått gällande belastningen på våra sjukhus tyder på en topp i mitten eller andra halvan av december. Men antalet sjuka som behöver sjukhusvård har ökat mer än vi hade hoppats på, säger Hans Boman.

7 000 prover analyserade förra veckan

Just nu syns en liten minskning i efterfrågan på självtester, men under förra veckan nådde regionen en rekordnivå när det gäller antal tester och analyserade prover – 7000 stycken, av dem var cirka 17 procent positiva.

Vad gäller för ett kommande covidvaccin?

- Start kan troligast ske i slutet av januari nästa år och kommer att pågå i minst ett halvår. Det rör sig om en mycket stor vaccinationsinsats, som jag hoppas att många kommer att vilja ta. Flera olika vacciner kommer att användas, där kraven på förvaring och hantering är olika och komplicerade, där något vaccin behöver förvaras i minst minus 75 grader. Men detta är saker vi ser på just nu och planerar för, säger Hans Boman.