Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

När en vårdgivare lämnar Vårdvalet

2018-11-01 08:58

Den ekonomiska föreningen Vård och omsorg i Norrland, Voon, som driver Vårdcentralen Sollefteå Centrum har meddelat att de begärt sig själva i konkurs. Voon är en av de privata vårdgivare Region Västernorrland har avtal med. När en vårdgivare av någon anledning inte fortsätter att driva en hälso- eller vårdcentral finns rutiner för hur vården ska säkerställas för patienterna.

– I Region Västernorrland är patienterna alltid listade vid en hälso- eller vårdcentral. Om en vårdcentral stänger kan patienten välja att själv lista om sig hos en annan vårdgivare. Gör inte patienten det så listas personen automatiskt på den från bostaden geografisk närmaste hälso- eller vårdcentralen, säger Gun-Britt Milioris, verksamhetschef för Vårdval Västernorrland.

Drygt 40 procent av de listade invånarna i Västernorrland har valt en privat vårdgivare och regionen har idag avtal som omfattar 13 privatdrivna vårdcentraler. Det har vid en handfull tidigare tillfällen hänt att vårdgivare gått i konkurs eller av andra orsaker valt att avsluta sitt uppdrag.

– Den vårdgivare som avslutar ett avtal med oss har ansvaret att meddela och informera sina patienter om hur de då ska gå tillväga för att lista om sig. Det finns också information på 1177 Vårdguiden, säger Gun-Britt Milioris.

Regionen samarbetar alltid med konkursförvaltaren för att se till att det blir en ordnad stängning av vårdcentralen om det blir aktuellt. I de fall där en ny vårdgivare tar över verksamheten på samma plats så fortsätter patienterna att vara listade där.

– Det finns möjlighet för andra vårdgivare att ansöka om att överta verksamheten i Sollefteå. De gör då en ansökan om vårdavtal till oss, säger Gun-Britt Milioris.

De allra flesta som är listade hos Vårdcentralen Sollefteå Centrum idag bor så att den regiondrivna hälsocentralen i Sollefteå skulle bli den vårdgivare patienterna med automatik skulle listas vid, om de inte själva gör ett aktivt annat val.

– Region Västernorrland har ansvar att se till att alla invånare har god tillgång till bra vård. I det arbetet bjuder vi in privata aktörer och de är oerhört viktiga partners för oss. För patienternas skull önskar vi naturligtvis långsiktiga samarbeten med vårdgivare, avslutar Gun-Britt Milioris, verksamhetschef för Vårdval Västernorrland.