Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Catharina Herbst ger patient behandling med dropp

Närmare cancervård i Ånge

2019-06-27 09:00

Patienter i västra Medelpad slipper åka långt för behandling sedan en sjuksköterska inom onkologi flyttat ut sitt arbete till Ånge två dagar i veckan. Enklare onkologiska behandlingar görs nu på hälsocentralen där, vilket uppskattas av patienterna.

- Jag är stolt över det här! Det är bättre för våra patienter i den här delen av länet och det är utvecklande för verksamheten att prova nya arbetssätt, säger sjuksköterska Catharina Herbst.

Två dagar i Ånge

Nu är det ett drygt halvår sedan som projektet med att erbjuda viss cancerbehandling i Ånge permanentades. Två dagar i veckan arbetar Catharina Herbst på Ånge Hälsocentral istället för på sjukhuset i Sundsvall.

I Ånge utför hon behandlingar som patienter med cancer annars skulle ha behövt åka till Sundsvall för att få. Det rör sig exempelvis om dropp eller sprutor som kan behövas för att stärka skelettet, tablettbehandlingar och omläggning av tumörsår. Många patienter som är under cytostatikabehandling kan också bli akut illamående och då kan vätskedropp lindra besvären. Mer komplicerade behandlingar, som till exempel att ge cytostatika, görs inte i Ånge.

- Jag har fått mycket positiva reaktioner från patienterna. Naturligtvis är det skönt att kunna få behandlingar som tar kort tid närmare hemmet och många är tacksamma över att de slipper långa sjukresor. Nu när patienterna vet att jag är här två dagar i veckan så är det också ofta som någon ringer eller kommer hit för att samtala om sin sjukdom. Det känns gott att kunna vara till hands, säger Catharina Herbst.

Inom budget

Verksamheten får inga extrapengar för att kunna vara i Ånge, utan det sker inom ordinarie budget. Eftersom antalet patienter och arbetsbördan i Ånge varierar över tid utför Catharina Herbst också annat arbete under arbetsdagarna i Ånge.

- Exempelvis telefonrådgivning fungerar ju lika bra att göra från Ånge som från Sundsvall. På så sätt behövs inte heller någon vikarie för mig i Sundsvall, vilket annars hade fört med sig en extrakostnad, säger hon.

Catharina Herbst menar också att hon och personalen på Ånge hälsocentral har ett bra utbyte av varandra.

- Personalen på hälsocentralen har varit positivt inställda till det här från början. Vi lär oss saker av varandra och kan utbyta erfarenheter som gör den totala vården för patienterna bättre. Vi i specialistvården ska ju arbeta för att komma närmare de som behöver oss, och det här är ett sätt, säger Catharina Herbst.