Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Illustration av röda coronavirus som ett hav med höga vågor.

Närmaste tiden kritisk för att hålla nere smittspridningen

2021-01-20 16:39

Antalet smittade i covid-19 har gått ner och trycket på våra sjukhus lättat något. Smittspridningen är dock fortfarande hög och den närmaste tiden är kritisk för att inte smittan återigen ska ta fart i Västernorrland.

4 048 prover analyserades förra veckan. Av dem konstaterades 605 personer smittade med covid-19. Antalet provtagningar har gått från omkring 7 000 veckorna innan jul till omkring 4 000 under julledigheterna och har än så länge hållit sig kvar där.

Minskande smittspridning

Andelen positiva provsvar har under samma period gått från över 19 procent till strax under 15 procent.

- Vi har sett att antalet nya fall per vecka har minskat de senaste veckorna och antalet provtagningar har gått ner. Vi ser också att belastningen på våra sjukhus är lite lägre. Andelen smittade är lägre nu än för en månad sen. Intrycket är att det är lite mindre smittspridning, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Minskat tryck på sjukhusen 

Belastningen på våra sjukhus är fortsatt hög men trycket har minskat något den senaste tiden. Just nu vårdas 62 personer med covid-19 på våra sjukhus varav 4 inom intensivvården. Specialistvården har i och med den minskade belastningen påbörjat en plan för nedtrappning av covidvård och därmed också för personalen att kunna återgå till sina ordinarie verksamheter.

Kritisk period

Enligt Hans Boman är det extra viktigt att fortsätta följa rekommendationerna nu för att inte smittspridningen ska ta fart igen.

- Vi hoppas att den här utvecklingen i rätt riktning ska fortsätta, men det är osäkert. Vi är inne i den period på året, januari till mars, då det brukar vara som mest luftvägsvirus i farten. Den närmaste tiden är därför kritisk om vi ska kunna hålla nere smittspridningen, säger Hans Boman.

5 100 vaccinerade

Vaccinationsarbetet är i full gång och till och med förra veckan hade cirka 5 100 personer i länet fått sin första, av två, vaccindoser. På grund av Pfizer Biontechs försenade vaccinleveranser, som meddelades i veckan, kommer tyvärr färre personer än planerat att få sitt vaccin under den närmaste tiden.

- Vi vaccinerar i den takt vi får in nytt vaccin och vi kommer att kunna öka takten när leveranserna kommer igång igen, säger Hans Boman.

Full effekt av vaccinationerna kommer dröja tills den stora andelen av befolkningen vaccinerar sig senare i vår.