Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 26 april – dag ett av två

2023-04-26 16:08

Årsredovisning, genomgång av motioner och aktuellt läge var några av punkterna på agendan när regionfullmäktige sammanträdde under onsdagen.

Aktuellt läge

Regiondirektör Åsa Bellander inledde som vanligt fullmäktigemötet med att informera ledamöterna om det aktuella läget. Däribland planeringen med att få ihop en hållbar bemanning inför sommaren och om utmaningar kopplat till regionens ekonomi.

Regiondirektören påminde också om det omfattande utvecklingsarbetet som ständigt pågår inom regionens verksamheter lite i skuggan av utmaningarna kring ekonomi och bemanning.

Ett axplock av goda exempel som lyftes:

  • Stort förtroende för vårdguiden 1177.se. 85 procent av länets invånare har stort förtroende för 1177, vilket är högre än rikets siffror.
  • Bäst i landet på planerade och akuta operationer. För tredje året i rad toppar Region Västernorrland listorna när kvalitetsregistret SPOR jämför hur väl operationer utförs på landets sjukhus.
  • Åtta av tio sjukresenärer i Västernorrland är nöjda enligt en mätning genomförd av Svensk Kollektivtrafik
  • Vi är bland de bästa i landet att skriva ut fysisk aktivitet på recept

Motion om persontrafik på Ådalsbanan

Jonny Lundin (C) har inkommit med en motion om att Region Västernorrland i nära samråd med berörda kommuner och Trafikverket ska föra en dialog om och utreda möjligheterna för persontågtrafik på övre Ådalsbanan. Regionfullmäktige beslutar att bifalla motionen.

Trafikverket har påbörjat en upprustning av järnvägen mellan Långsele och Västeraspby, primärt för att höja hastigheten från 40 till 80 kilometer i timmen och för att säkerställa näringslivets behov av godstransporter. Upprustningen skapar även möjligheter till omledning av trafik mellan inlandet och kusten vilket kan ge förutsättningar för persontågtrafik på sikt.

Årsredovisning 2022

Som sig hör och bör skiljde sig åsikterna kring huruvida resultatet i årsredovisningen var godkänt eller inte och en debatt följde. Oppositionspartierna menade att majoriteten inte gjort nog för att varken behålla personal eller att bedriva en tillräckligt god och nära vård. Medan majoriteten pekade på ett ökat internt samarbete, riktade lönesatsningar och många positiva förflyttningar, däribland ett ökat antal disponibla vårdplatser i Sundsvall, från 170 platser förra våren, till uppemot 214 stycken idag. Den största procentuella ökningen bland alla regioner.

Regionfullmäktige beslutade att godkänna årsredovisningen för år 2022 och att i enlighet med balanskravsutredningen fastställa 2022 års justerade resultat enligt balanskravet till + 480 miljoner kronor, samt att kapitalförvaltningen för finansiering av framtida pensionsförpliktelser tillförs 230 miljoner kronor.

Sammanfattningsvis, liksom två föregående år, har 2022 inneburit stora utmaningar, där konsekvenser av pandemin har behövt hanteras på flera plan och där omorganiseringar har genomförts. I flera verksamheter har stort fokus riktas mot bemanning, tillgänglighet och antal vårdplatser samt arbetsmiljö- och patientsäkerhetsfrågor. Det goda ekonomiska resultat kan alltså delvis förklaras med att regionen inte fullt ut kunnat fullfölja hela uppdraget och allt som var inplanerat.

Samtidigt pågår ett betydande antal utvecklingsinitiativ. I många fall omfattar det fleråriga arbeten som förväntas bidra till högre måluppfyllelse av de verksamhetsmässiga målen, sett till de delar som regionen kan påverka. Rollen som regionalt utvecklingsansvarig aktör, med fokus på samverkan, fortsätter utvecklas i positiv riktning. En övergripande omställning mot god och nära vård bedöms ha fortlöpt planenligt under året och samarbetet med kommunerna har fördjupats.

De ekonomiska förutsättningarna för 2023 och framåt är dock osäkra gällande såväl utvecklingen för inflation, statliga bidrag samt kriget i Ukraina. Inflationen medför en kraftigt ökad pensionsskuld, vilket påverkar resultatet 2023 negativt. En minskning av antalet invånare samt svårigheterna med att klara bemanningen inom hälso- och sjukvården är ytterligare faktorer som påverkar ekonomin. För 2023 har ett negativt resultat budgeterats med minus 337 miljoner kronor.

För att minska såväl kostnadsnivån som kostnadsökningstakten i verksamheten, både 2023 och åren därefter, kommer det att krävas att planerade kostnadsreduceringar och handlingsplaner i verksamheten genomförs skyndsamt. För genomförande krävs det både ökad produktivitet och minskad volym av köpta tjänster för inhyrd personal, vilket ställer ökade krav på förbättrad och stabilare bemanning i verksamheten.

Breddad och stärkt samverkan med civilsamhället

Regionfullmäktige beslutar att Region Västernorrland fortsätter utveckla en utmaningsdriven och bred samverkan tillsammans med civilsamhället kring komplexa samhällsutmaningar samt att nyttja den samverkansmodell som finns framtagen av MUCF (Myndigheten för stöd till ungdoms- och civilsamhällesfrågor) och att ansvaret för denna samverkan vilar på nämnderna/styrelsen.

I detta ingår bland annat att tydliggöra kontaktvägarna in till respektive förvaltning med syfte att underlätta för civilsamhällets olika aktörer, samt att samverkan med civilsamhället ska belysas i förvaltningarnas verksamhetsplanering och uppföljning.

Protokoll

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar. Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats. Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen i efterhand.

 


Tillbaka till toppen