Ordförandeklubba i trä ligger på ett bord

Noterat från regionfullmäktige 27 april – dag två av två

2023-04-27 15:14

Medlemskap i Kommuninvest och extra medel till kompetensförsörjningsarbetet var två av punkterna på agendan när regionfullmäktige sammanträdde under torsdagen.

Medlemskap i Kommuninvest Ekonomisk förening

Regionfullmäktige godkänner att Region Västernorrland blir medlem i Kommuninvest Ekonomisk förening. Medlemsavgiften kostar drygt 58,4 miljoner kronor.

Kommuninvests grunduppdrag är att erbjuda medlemmarna billiga lån för investeringar i välfärd. Medlemskapet innebär till exempel möjlighet att säkerställa finansiering av hela eller del av de 607 miljoner kronor för om- och tillbyggnaden av Rättspsykiatriska regionkliniken (RPK) vårdlokaler i Nacksta, eller vid behov ge en ökad säkerhet vad avser tillgänglighet till konkurrenskraftig extern finansiering.

Interpellationsdebatt

Maria Borgehammar (KD) ställde frågor gällande stängningen av förlossning, BB och barnavdelningen i Örnsköldsvik under 8 dagar över påsk till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

- Det görs ett gediget arbete av verksamheterna, där man bland annat tittar över helheten bland våra specialistläkare. Vi i hälso- och sjukvårdsnämnden har också träffat personalgruppen som har många goda förslag och idéer som verksamheten nu jobbar med. Det här har högsta prio men är inte löst över en natt. Det är ett fortsatt skört läge, utgångspunkten är att sommaren ändå ska kunna lösas, berättade Elina Backlund Arab (S)

Bengt Sörlin (SD) hade frågor gällande beredskapen för regionens elbilar under kris eller långvarigt elavbrott.

- Det får inte försvinna verksamhet för att bilarna inte fungerar, menade Bengt Sörlin.

- Våra fordon måste kunna gå även i kris, det är jätteviktigt. Det som görs just nu är en större planering för krisberedskapen i regionen där även fordonsfrågan ska finnas med, svarade regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S).

Extra medel till kompetensförsörjningspaket

Regionfullmäktige beslutade att tillskjuta extra medel, totalt cirka 72,4 miljoner kronor, under en treårsperiod i syfte att stärka arbetet med vidareutbildning och kompetensförsörjning. Genom en stärkt finansiering på cirka 24 miljoner årligen ska olika åtgärder i förslaget bidra till att förbättra bemanningen bland flera yrkesgrupper i Region Västernorrland.

Läs mer i egen nyhet: Region Västernorrland - 72 miljoner kronor extra till kompetensförsörjning (rvn.se)

I debatten som följde i kölvattnet av ärendet var sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna emot förslaget i sin helhet och bägge dessa partier yrkade på ett avslag. De la dock inte in något motförslag, så det fanns inget annat alternativ för fullmäktige att ta ställning till.

Majoriteten efterlyste samarbete och tydliga konkreta förslag från oppositionsråden Pia Lundin och Robert Thunfors, bägge sjukvårdspartiet, över hur Region Västernorrland kan bli en mer attraktiv arbetsgivare för att kunna lösa framtidens vårdbehov och kompetensförsörjning.

- Sjukvårdspartiet kommer hit utan att lägga fram något motförslag, utan förenklar problematiken genom att säga att det bara handlar om lön. Det duger inte att komma hit och hänvisa till en hemsida när det är här besluten tas, tyckte moderaten Viktoria Jansson.

Förutom avslaget hänvisade sjukvårdspartiets ledamöter till en skriftlig reservation och till det krisförslag som de tillsammans med bland annat Sverigedemokraterna lade fram under valrörelsen 2022.

- Många fina ord i det framlagda förslaget, men vilken effekt kommer insatserna att ge? Vi tror inte på detta och kan alltså inte ställa oss bakom. Ni får ta det ansvaret själva, menade Robert Thunfors (Sjvp).

Utökad ram för inköp av mobil tandvårdsklinik

Regionfullmäktige beslutar att utöka investeringsramen ny mobil tandvårdsklinik från 5 miljoner kronor till 7,2 miljoner. Folktandvården behöver utökad ram för att fullfölja upphandlingen av ny mobil tandvårdsklinik innan anbudstiden går ut 23 maj 2023.

Protokoll

Texten ovan innehåller ett litet urval av punkterna på dagordningen. Här finns alla möteshandlingar. Region Västernorrland - Sammanträdeshandlingar (rvn.se)

Hela protokollet publiceras på rvn.se när det justerats. Region Västernorrland - Regionfullmäktige - protokoll (rvn.se)

Det går även att se hela webbsändningen på rvn.se i efterhand. Nästa fullmäktige hålls 20-21 juni.

 


Tillbaka till toppen