Sana Abidi

Först klar med praktisk tjänstgöring på utbildningshälsocentral

2023-06-05 11:00

Läkaren Sana Abidi, som är utbildad i Tunisien, har under sex månader gjort praktisk tjänstgöring på Region Västernorrlands utbildningshälsocentral i Sundsvall. I och med det kan hon nu få svensk läkarlegitimation och börja arbeta.

– Det känns jätteroligt! Det här halvåret har varit väldigt bra. Jag har utvecklats i min kontakt med patienterna och fått förståelse för de arbetssätt och rutiner som gäller här, berättar Sana Abidi. 

Det är ett halvår sedan utbildningshälsocentralen öppnade på hälsocentralen Centrum i Sundsvall. Där får läkare som studerat utomlands göra den praktiska tjänstgöring som krävs för att kunna få svensk läkarlegitimation och därmed kunna anställas. Läkare som är utbildade utanför EU/ESS tjänstgör sex månader.

Fler på väg in

Förutom Sana Abidi gör tre andra läkare praktisk tjänstgöring nu. De kommer från Indien, Irak och Cypern. Till hösten kommer två nya adepter, en från Etiopien och en från Iran, om allt går enligt plan.

Fyra dagar i veckan tar de med handledarstöd emot patienter och en dag går till renodlad handledning och utbildning. När de börjar har de redan klarat det kunskapsprov som krävs för legitimation i Sverige. De har också grundläggande kunskaper i svenska.

En av de två handledarna på utbildningshälsocentralen är familjeläkare Maria Lindström. Hon är handledare av flera orsaker.

– För det första är det oerhört viktigt att göra en insats för att få in fler läkare i vården. De utlandsutbildade läkarna är avgörande för att vi ska kunna bemanna våra hälso- och vårdcentraler och sjukhus framåt. Vi behöver deras kompetens, säger Maria Lindström.

– För det andra är det väldigt roligt och jag får mycket tillbaka från de jag handleder, fortsätter Maria Lindström. De kommer med viktiga erfarenheter från sina tidigare hemländer. Det är också fint att se personlig utveckling hos en annan människa. De utlandsutbildade läkarna har hög medicinsk kompetens med de behöver lära sig hur svensk hälso- och sjukvård fungerar och få språkträning.

När Sana Abidi nu har avslutat sin praktiska tjänstgöring kan hon söka svensk läkarlegitimation hos Socialstyrelsen och sedan börja jobba.  

– Jag bor med min familj i Sundsvall och ser definitivt en framtid för mig som läkare här i regionen. Vilken medicinsk inriktning det i slutänden blir för mig vet jag inte än men nu har jag tagit ett viktigt steg på vägen mot ett fast arbete, säger Sana Abidi.


Tillbaka till toppen