Vaccination i arm mot covid-19

Nu blir det enklare för fler att vaccinera sig

2022-01-28 13:21

Nu tar Region Västernorrland nya steg för att göra vaccinationen mot covid-19 lättillgänglig för västernorrlänningarna. På måndag öppnar en vaccinationslokal i Birsta, både för bokade tider och drop in.

Nästan 48 procent av Västernorrlands invånare över 18 år har vaccinerat sig med tre doser vaccin mot covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens veckostatistik.

- Vi har en hög vaccinationstakt, men vill att ännu fler ska vaccinera sig. Det finns gott om bokningsbara tider, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Vaccination i köpcentret

På måndag öppnar regionen för vaccinering i Birsta City. Vaccinationslokalen ligger bredvid Pressbyrån på plan 2 i köpcentret.

-  Vårt mål är att finnas där många människor rör sig. Vi kommer ge såväl de första två doserna, som påfyllnadsdosen, säger Karin Sellgren.

Alla som fyllt tolv får boka

Ett annat sätt att öka tillgängligheten är att öppna bokningssystemet för barn i åldrarna tolv till femton år. De har tidigare varit hänvisade till att vaccinera sig vid särskilda tillfällen i sina respektive skolor.

Från och med 1 februari kan de själva boka en vaccinationstid i det ordinarie bokningssystemet eller vaccinera sig i någon av de drop in-öppna lokalerna i länet.

Fler behöver vaccinera sig

-  En hel del av barnen mellan tolv och femton år var sjuka vid vaccinationstillfällena i skolan. Nu hoppas jag att så många som möjligt vaccinerar sig på våra allmänna vaccinationsställen, eftersom vaccin är det bästa skydd vi har mot allvarlig sjukdom på grund av covid-19, säger Karin Sellgren.

Hittills har nästan 76 procent av den del av Västernorrlands befolkning som är mellan tolv och femton år fått första dosen vaccin mot covid-19. Drygt 42 procent har fått två doser, enligt Folkhälsomyndigheten.

Du bokar din tid för vaccination mot covid-19 på 1177 Vårdguidens webbplats


Tillbaka till toppen