Gruppbild läkare utomhus
Sherif Sabry, Anneli Berlin, Thomas Eliasson och Nader Mafi har anställts till 1177 direkt Västernorrland.

Nu kan du söka läkarvård via 1177 direkt Västernorrland

2022-06-15 08:00

Från och med i dag, 15 juni, kan du chatta med läkare via 1177 - också på kvällar och helger. Du når tjänsten via 1177.se eller appen Min vård Västernorrland. - Vi kompletterar våra tjänster på 1177 sjukvårdsrådgivningen med läkare vilket innebär att du nu kan söka läkarvård via 1177, säger Karin Sellgren, projektledare 1177 direkt Västernorrland.

I förra veckan införde Region Västernorrland möjligheten att chatta med alla regiondrivna hälsocentraler i länet. Nu tas nästa steg. För att göra vården tillgängligare och svara mot invånarnas efterfrågan av digital kontakt får sjuksköterskorna på 1177 även läkare i sitt arbetslag.

- Vi är stolta över att vi nu, som en av de första regionerna i Sverige, också kan erbjuda chatt med läkare via 1177, säger Eva Renstorp, verksamhetschef 1177 direkt, Region Västernorrland.

Hjälp med lindriga besvär

Läkarna på 1177 direkt Västernorrland kan hjälpa dig med lindriga besvär som utslag, ont i halsen, snuva eller liknande som går att beskriva eller visa på bild. Du kan också få hjälp med enklare sjukintyg, intyg för vård av sjukt barn och att förnya vissa recept.

Om du däremot har besvär som kräver ett fysiskt besök eller ett kroniskt besvär som kräver regelbundna besök och där du kanske redan följs av läkare rekommenderar vi att du söker vård vid din hälsocentral.

- En god vård behöver också vara tillgänglig och för många är en digital läkarkontakt tillräcklig för att få den hjälp man behöver. Mer tid kommer att frigöras för primärvården att ta hand om de patienter som behöver ett fysiskt besök. Att vi gör det i egen regi säkerställer en god och hög kvalitet, säger Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande, Region Västernorrland.

- Oavsett om du är hemma, på resa eller i sommarstugan och behöver vård kan du nu chatta med din läkare som känner till din sjukdomshistoria. Du ska vara trygg med att få vård när du behöver, säger Ingeborg Wiksten (L), ordförande i Vårdvalsutskottet, Region Västernorrland.

I och med förändringen byter 1177 sjukvårdsrådgivningen namn till 1177 direkt Västernorrland.

Så går det till

Du når 1177 direkt Västernorrland antingen via appen Min vård Västernorrland eller 1177.se. Du kan söka vård för dig själv och för dina barn.

  • Du börjar med att i chattform beskriva dina besvär och svara på några frågor.
  • Utifrån dina svar görs en bedömning om vilken hjälp du har behov av: Egenvårdsråd eller chattkontakt med en sjuksköterska eller en läkare.
  • Du får ett sms och tidpunkt för chatt när det är din tur.

Du kommer att kunna nå läkarna också på kvällar och helger.

På 1177.se hittar du mer information om vårdchatten


Tillbaka till toppen