Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Nu ska också symtomfria hushållskontakter provta sig

2021-01-29 11:18

Det är viktigt att alla fortsätter att provta sig vid symtom på covid-19. Sedan 27 januari ska också symtomfria hushållskontakter över 15 år provta sig.

Den som bor eller har bott med en person som konstateras ha covid-19 räknas som hushållskontakt och misstänks kunna vara smittad. Därför ska alla hushållskontakter som är 15 år eller äldre stanna hemma och boka prov för att provta sig med hjälp av självtest för covid-19. Det gäller även om man inte har några symtom.

Självtestet ska göras på dag fem efter att den du bor med testade sig för covid-19.

Vid symtom ska testet däremot ske så snart som möjligt efter att symtomen började.

Goda möjligheter att provta sig

Det finns nu goda möjligheter för alla med symtom att provta sig.

- Det är viktigt att alla provtar sig vid behov för att vi ska kunna hålla nere smittspridningen och också kunna smittspåra på ett tillfredsställande sätt. Vi har för närvarande en god kapacitet både för provtagning och smittspårning, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Sedan vecka 51 har antalet analyserade prover sjunkit från 7 107 till 3 992 i slutet av förra veckan. Antalet bekräftat positiva har under samma period gått från 1 296 till 503.

Via ombud eller vid provtagningsstation

Boka ditt självtest covid-19 via ett utlämningsställe som apotek dit symtomfritt ombud hämtar och lämnar in ditt självtest. Alternativt självtestar du dig i egen bil på en av regionens provtagningsstationer.

Mer information

Under rubriken ”Vad innebär ett positivt PCR-prov” hittar du mer information om hur du provtar dig.