Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Fredrik Granholm, överläkare inom ambulanssjukvården och ordförande för organisationskommittén.

Nu vässar vi kunskaperna inom traumasjukvård

2019-10-03 10:54

7-9 oktober är det dags för Tactical trauma19. Länsverksamhet akut och ambulans arrangerar den internationella konferensen och några av världens absolut främsta experter kommer för att dela med sig av kunskap och erfarenheter.

Fredrik Granholm är överläkare inom ambulanssjukvården och ordförande för organisationskommittén.

Vad är det här för konferens?

Det här är en internationell konferens som tar upp ämnen som rör omhändertagande av svårt skadade, framförallt utanför sjukhus och samverkan mellan polis, räddningstjänst och ambulans i svåra situationer.

Vilken typ av situationer?

Det kan vara situationer med många skadade som till exempel vid en terrorattack, en stor brand eller en busskrasch där vi behöver samverka. Det här är sällanhändelser som är komplicerade. Det är oftast svåra skadade och många skadade och då behöver vi arbeta på ett strukturerat sätt för att vara så effektiva som möjligt. Den här typen av konferens är viktig för att höja kompetensen.

Nämn ett par föreläsare som du tycker sticker ut lite extra.

Vi har ett stort antal väldigt bra föreläsare. Bland annat kommer en professor från Harvard som heter Greg Ciottone som är ett enormt stort namn inom katastrofsjukvård. Han var ansvarig för katastrofsjukvården vid Ground Zero under terrorattentatet i New York 11 september 2001. Den som håller det första föredraget på konferensen är Jeff Yost, en ambulanssjukvårdare från Las Vegas som jobbade vid masskjutningen där för ett par år sedan. Det är väldigt fascinerande att lyssna på honom.

Hur vanligt är det med föreläsare av den här kalibern i Sverige?

Att samla så här många toppföreläsare är unikt. Det här är en konferens som är på absolut högsta nivå. Du måste resa till England eller USA för att kunna vara med om något liknande.

Vilka riktar ni er till, vilka kommer för att lyssna och lära?

Det är framför allt personal som jobbar med sjukvård inom ambulans, ambulanshelikopter eller på akutmottagningar som kommer. Vi har en hel del deltagare från polis, räddningstjänst och militär också. Det är en bred konferens som intresserar många.

Är det fullsatt?

Det är helt fullsatt sedan i maj och det har varit ett enormt intresse.

Vad har jag som invånare ut av att region Västernorrland ordnar en sådan här konferens?

Dels så får vi en personal som är uppdaterad kring svåra skador och trauman och hur vi hanterar det på ett bra sätt. Det är bra för regionen i stort. Den sätter också Västernorrland och Sundsvall på kartan. Det är ett enormt genomslag internationellt kring den här konferensen.

Ni ska jobba med samverkan mellan ambulans, polis och räddningstjänst. Är vi för dåliga på det idag i Sverige?

Generellt sett så är vi ganska bra. Vi är ofta bra på att ta hand om enstaka patienter men skulle vi börja få många patienter, som till exempel på Drottninggatan vid terrorattentatet, då börjar systemet att hacka. Det är inte så konstigt eftersom vi är ovana. Jag tror att ju mer vi möts och ju mer vi diskuterar och tänker kring de här frågorna desto bättre blir vi och desto effektivare kan vi vara när något verkligen händer.

Som skattebetalare undrar jag om det blir dyrt för regionen att ordna konferensen?

Nej, det kostar inga skattepengar. Vi är självfinansierande genom intäkter från biljettförsäljning till deltagare utanför Region Västernorrland. Regionens egna deltagare betalar ingenting. Vi har sålt biljetter till andra regioner och deltagare från andra länder.

Det är snart dags. Hur känns det?

Det känns bra! Det är ganska mycket som ska klaffa men jag tycker att vi har det mesta under kontroll.