Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
En patient som får dialys med hjälp av en sjuksköterska.
Mikael Åström får dialys med hjälp av dialyssköterskan Bitte Kyrk Hedkvist

Ny metod för fjärrstyrning vid hemdialys

2021-07-20 08:00

Fjärrstyrd bukdialys i hemmet blir snart verklighet i Västernorrland. Det är ett nytt framsteg för hemdialysen, som ger dialyspatienter ett friare liv och sparar resurser för vården.

Dialyssjuksköterskan Britt-Inger ”Bitte” Kyrk Hedkvist har arbetat med att utveckla hemdialysen i 13 år. Hon jobbar på peritonealdialysmottagningen, PD-mottagningen, i Örnsköldsvik.

Patienterna bor utspridda i Örnsköldsviks kommun och det kan ofta medföra långa resor för patienterna.

– Det är därför hemdialys är en så bra vårdform. Det gör att även svårt sjuka personer kan leva som vanligt. Vi har en patient som ska ut och med dialysmaskinen i husvagnen nu, säger Bitte Kyrk Hedkvist.

Felsökning på distans

Nu kommer ytterligare en funktion som minskar det fysiska beroendet mellan patienterna och sjukhuset. Genom ett nytt system blir det möjligt att fjärrstyra dialysmaskinerna som patienterna har i hemmen för att få dialys på natten.

– I det här systemet använder vi ett modem eller ”moln”. Jag kan avläsa maskinen på min dator och ändra på behandlingar och avläsa larm utan att vare sig patienten eller jag behöver göra några resor, säger Bitte Kyrk Hedkvist.

Fakta om hemdialys

  • Dialys används som behandling när njurarna inte fungerar som de ska.
  • Vid peritonealdialys (PD), eller bukhinneanalys som det också kallas, renas blodet med hjälp av kroppens egen bukhinna som filter.
  • Vid bukhinnedialys har du dialysvätska i magen och byter ut den själv flera gånger om dagen genom en inopererad silikonslang. Dialysvätskan finns förpackade i särskilda påsar. När vätskan i magen ska bytas ut kopplas två dialyspåsar till slangen. En påse som är tom och en påse som innehåller ny dialysvätska.

Ett annat alternativ för PD-patienter är att få dialys under nätterna med hjälp av en maskin som de har i hemmet.