Hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande Elina Backlund Arab (S) klipper bandet med hjälp av Ann-Kristin Sundberg, psykiatrisk sjuksköterska, och enhetschef Tomas Almroth.

Ny psykiatrisk akutmottagning för bättre vård

2021-10-12 16:00

Nu är den nya psykiatriska akutmottagningen vid sjukhuset i Sundsvall invigd. Dygnet runt tar mottagningens medarbetare hand om patienter med akut psykiatriska tillstånd.

Hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande Elina Backlund Arab (S) klippte bandet med hjälp av enhetschef Tomas Almroth och Ann-Kristin Sundberg, psykiatrisk sjuksköterska.

Den psykiatriska akutmottagningen kallades tidigare psykiatrisk jourmottagning och var då en del av verksamheten vid psykiatrisk avdelning 7. Akutmottagningen har redan startat i tillfälliga lokaler men nu är det dags att fullt ut flytta in i de nya lokalerna som är säkrare och ger en bättre vård- och arbetsmiljö.

Christel Kraupp är psykiatrisk sjuksköterska på mottagningen.

- Här kan vi jobba bättre och det känns fräscht och nytt. Exempelvis finns bättre möjlighet än förut till enskilda samtal eller övervakning när det behövs. Redan när patienten kommer in i entrén finns möjlighet att vi snabbt kan ge vård i enskilt rum. Det känns jättebra både för patienternas och vår skull, säger Christel Kraupp. 

Ann-Kristin Sundberg, psykiatrisk sjuksköterska, Piotr Lubon, ST-läkare, och Christel Kraupp skålar i cider för sina nya arbetslokaler.

Tomas Almroth är enhetschef för den psykiatriska akutmottagningen och han ser fördelar med att vara en egen enhet med en sammanhållen personalgrupp när det gäller akuta bedömningar.

– De patienter som kommer till oss eller ringer för rådgivning har symtom på akuta psykiatriska tillstånd och vi gör dygnet runt bedömningar så att varje person ska få rätt hjälp. Vi har tillsammans med mottagningens medarbetare kunnat utveckla rutiner och arbetssätt för ökad patientsäkerhet och det jobbet fortsätter vi nu i bättre och mer ändamålsenliga lokaler, säger Tomas Almroth.

Nina Eriksson arbetar som skötare och hon lyfter fram att de nya lokalerna är säkrare.

- Lokalerna är anpassade för det vi ska utföra. Här fungerar det bra för de patienter vi har och det finns rum för olika behov. Det känns roligt att vara igång här, berättar Nina Eriksson.  

Entrén är inte riktigt klar men verksamheten är igång på psykiatrisk akutmottagning på Igeltjärnsvägen i Sundsvall. 


Tillbaka till toppen