Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Nya provtagningsrutiner för covid-19

2020-03-24 10:11

Nu ändras provtagningsrutinerna i Region Västernorrland för det nya coronaviruset.

Smittskyddsläkare Hans Boman förklarar varför:

Vilka provtas för covid-19 i Region Västernorrland?
- Vi prioriterar provtagning av personer som är i behov av vård på sjukhus och personal inom sjukvården och äldreomsorgen med misstänkt covid-19.

Varför ändrar ni rutinerna?
- Vi har inte möjlighet att testa alla utan behöver prioritera att testa de som är i behov av sjukhusvård som uppvisar symtom på covid-19. Vårdpersonal prioriteras eftersom de är i kontakt med många patienter som tillhör riskgrupper.

Varför tas inte prover på alla personer som kan misstänkas ha covid-19?
- Den stora majoriteten blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukhusvård om de drabbas av covid-19 utan har möjlighet att stanna hemma tills symtomen försvinner och risken för smittspridning inte längre finns.

Hur tror du att smittspridningen kommer att bli i Västernorrland den närmsta tiden?
- Vi räknar med att antalet fall i Västernorrland ökar under de närmaste veckorna, för att sedan börja minska, men det är svårt att förutspå exakt hur smittspridningen kommer att bli.

Kommer sjukvården att kunna ta hand om alla som behöver det?
- Vi arbetar med att förbereda personal och att anpassa våra lokaler för att kunna ta emot en större mängd smittade. De allra flesta får som sagt ganska milda symtom, men vi förbereder för att kunna ta emot de patienter som behöver sjukhusvård. Samordning sker också nationellt via Socialstyrelsen för att säkra att intensivvårdsplatserna ska räcka till.

Vad är det viktigaste vi invånare ska tänka på för att hjälpa till i arbetet med att minska smittspridningen?
- Det viktigaste är att inte utsätta riskgrupper som äldre för onödig smittorisk. Därför är det viktigt att alla med symtom håller sig hemma tills de är friska.