Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Gravid kvinna ses uppifrån. Hon sitter på en säng och håller sig om magen

Nya rekommendationer för gravida – kan vaccinera sig i fas fyra

2021-05-26 11:37

Nu rekommenderas även gravida att vaccinera sig mot covid-19 sedan de passerat vecka tolv i graviditeten. Enligt Folkhälsomyndigheten har det inte framkommit någonting som tyder på ökad risk för biverkningar för gravida.

Redan i slutet av april beslutade Folkhälsomyndigheten att gravida kvinnor som ingår i en riskgrupp ska erbjudas vaccin mot covid-19.  På tisdagen ändrades rekommendationerna till att omfatta alla gravida. Efter vecka tolv i graviditeten kommer de att erbjudas vaccin under fas fyra, på samma sätt som andra personer.

Nya rön och studier

Folkhälsomyndigheten har fattat beslutet utifrån nya rön, studier och uppföljningar kring säkerhet. Ingenting pekar på att riskerna för biverkningar är större för gravida än andra personer.

De vaccin som används idag till personer yngre än 65 år är godkända att ges till gravida under hela graviditeten. I Sverige kommer vaccination att rekommenderas för gravida utan annan underliggande sjukdom, sedan de passerat tolfte graviditetsveckan.

Till gravida som inte är vaccinerade riktar Folkhälsomyndigheten en uppmaning att vara extra försiktiga för att undvika smitta.

Läs mer på Gravida kan erbjudas vaccination mot covid-19 i fas fyra — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)