Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Ö-viksbor uppmanas särskilt att följa rekommendationerna

2021-04-21 16:25

Vi är mitt inne i den tredje vågen och smittspridningen av covid-19 i länet har aldrig varit större. Örnsköldsviks kommun står för hälften av alla smittade i länet och smittskyddsläkaren uppmanar nu Ö-viksborna att vara extra noga med att följa rekommendationerna.

Läget i Västernorrland

21 892 fall av covid-19 har hittills bekräftats i Västernorrland. Vecka femton analyserades 8 314 prover, varav 1547 var positiva. Just nu sjukhusvårdas 69 personer, varav 12 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 437 personer avlidit med covid-19 i länet.

- Vi hade under vecka femton det största antalet bekräftade fall hittills under pandemin. Detta är bekymmersamt och utvecklingen följer prognoserna som förutser en topp här i länet i början av maj, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Örnsköldsviks kommun har fortfarande det klart högsta antalet fall, både i absoluta tal och i förhållande till befolkningen. Hög smittspridning sett till befolkning finns även i Sollefteå och Kramfors kommuner.

Det förekommer smitta i alla åldersgrupper men störst är smittspridningen bland 15-19-åringar, den ökar också mycket bland 40-44 och 50-54-åringar.

Särskild uppmaning till Öviksbor

På grund av den extremt höga smittspridningen just nu uppmanar Hans Boman alla invånare att fortsätta följa de nationella och regionala rekommendationerna.

- Umgås bara i en mindre krets och håll avstånd. Begränsa antalet besök i butiker och handla ensam. Om du vistas i offentliga inomhusmiljöer, använd munskydd. Avstå från resor som inte är nödvändiga. Stanna hemma vid minsta symptom och se till att provta dig. Vaccinera dig när du får möjlighet. Var noga med handhygienen, säger Hans Boman.

I förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att personer som vaccinerats kan träffa människor från några olika hushåll och även inomhus, när tre veckor gått efter första vaccindosen. Men det gäller inte i Västernorrland.

- På grund av den höga smittspridningen behöver alla, även vaccinerade, fortsätta begränsa sitt sociala umgänge till familjen och den närmaste kretsen och inte ha nära fysisk kontakt med fler än tidigare, säger Hans Boman.

Hans Boman skickar också en extra skarp uppmaning till invånarna i Örnsköldsviks kommun.

- Jag vill särskilt vända mig till invånare i Örnsköldsviks kommun som är mest drabbade: Det är viktigt att alla, och speciellt invånarna i Örnsköldsvik att ni följer rekommendationerna för att minska smittspridningen och därmed belastningen på sjukvården.

Minskad dödlighet

Dödligheten ser ut att vara lägre nu än under andra vågen. Under andra vågen var dödligheten 2,1 procent, men under mars månad, det vill säga i början av tredje vågen, var den endast 0,5 procent. En viss eftersläpning i rapporteringen av dödsfall kan finnas.

- Vi har tyvärr haft höga dödstal i Västernorrland, men dessa har nu sjunkit. Detta är mycket sannolikt en effekt av vaccinationerna av våra äldre invånare, säger Hans Boman.

Så minskar vi tillsammans smittspridningen:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Begränsa dina kontakter med andra.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
  • Idrotta smittsäkert.
  • Avstå onödiga resor och res smittsäkert om du måste.
  • Använd munskydd i kollektivtrafik och offentliga inomhusmiljöer.
  • Provta dig vid symtom.
  • Vaccinera dig när du blir erbjuden.