Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Ökad livskvalitet för dialyspatienter

2019-06-12 12:10

Sveriges första satellitmottagning för självhemodialys har öppnat i Kramfors. Det innebär att fyra patienter från Kramfors och dess närområde i stället för att åka till Sundsvall fyra gånger i veckan kan gå till hälsocentralen och där få sin dialys gjord.

Själva idén väcktes för ett par år sedan av PO Karlsson, en av patienterna, men antogs till en början inte vara möjlig att genomföra. Dialyssjuksköterskan Magnus Westerlund med stöd av dåvarande verksamhetschef Christine Bylander började undersöka saken och nu har det blivit verklighet.

-Det ger bättre behandlingsresultat för mindre pengar och nöjdare kunder, säger Magnus Westerlund.

Kan styra sin egen tid

Kostnaden för att bygga om och utrusta lokalen sparas in på ett halvår genom minskade utgifter för taxiresor. Det viktigaste är den betydelse det får genom ökat livskvalitet för dialyspatienterna som nu kan styra sina liv på ett helt annat sätt.

Nu kan de som helst på dygnet genomföra sin dialys och behöver inte anpassa sig till när taxin kommer för att hämta upp eller när det finns tider på egenvårdsdialysen i Sundsvall.

-Det är fantastiskt och betyder otroligt mycket, säger PO Karlsson som genomgår sin dialys fyra dagar i veckan och då i regel under sex och en halv timme varje gång.

Han fördriver tiden med att lösa korsord, se på tv, varje säng har en tv-skärm monterad i taket vid fotänden av sängen, och samtala med de andra som genomgår sin dialys.

Sköter sin egen behandling

Patienterna sköter sin behandling helt på egen hand men kan om de behöver sätta sig i kontakt med personal vid egenvårdsdialysen i Sundsvall, via telefon och facetime, vilken tid på dygnet det än är.

En gång i veckan kommer också personal upp för att fylla på förråd och göra hembesök som i detta fall sker på hälsocentralen i stället för i hemmet.

-Patienterna får också större insikt och ansvarstagande över sin dialysbehandling när de självständigt utför sina dialysbehandlingar, säger Per Ersson, enhetschef för dialysen i Sundsvall och Sollefteå.

Kramfors kommuns kostavdelning förser egenvårdspatienterna med mat vid dialystillfällena. En dialys tar mycket energi av kroppen och kosten är därför viktig.

-Det här är fantastiskt på alla vis och borde införas på fler orter, säger Bengt Sandström från Njurföreningen i Västernorrland.