Provrör covid-19.
Antalet patienter med bekräftad covid-19 ökar på sjukhusen.

Ökat antal patienter med covid-19

2022-12-01 14:46

Antalet patienter på länets sjukhus med bekräftad covid-19 ökar, vilket påverkar vården på flera sätt. Den 30 november vårdades 34 personer med covid-19 i smittsam fas på länets sjukhus.

- Vi har haft en ökad smittspridning kring årsskiftet även föregående år och det stämmer väl med Folkhälsomyndighetens scenario. Förhoppningsvis börjar vi närma oss toppen på smittspridningen nu, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Årets högsta topp var i februari

Som mest har det i år vårdats 53 personer med covid-19 i smittsam fas samtidigt på länets sjukhus och det skedde i början av februari. Vaccinationerna har gjort att många av de som vårdas på sjukhus med covid-19 nu inte har covid-19 som huvudanledning till att de behöver sjukhusvård.

- Vi ser att många fått ett bra skydd från vaccinationerna och att färre blir allvarligt sjuka på grund av covid-19. Alla fall av covid-19 påverkar dock vården eftersom smittsamma patienter måste isoleras från andra patienter, oavsett anledning till att de behöver sjukhusvård, säger Hans Boman.

Vaccinationerna fortsätter

Vaccinationerna mot covid-19 och säsongsinfluensan fortsätter i full takt. Hittills är det riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal som kunnat vaccinera sig mot säsongsinfluensan. Från och med den 5 december kan övrig allmänhet också vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

- Om det även är dags för en påfyllnadsdos mot covid-19 kan man passa på att ta båda vaccinationerna samtidigt. Det är ett enkelt sätt att minska risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 eller säsongsinfluensa, säger Hans Boman.

Boka tid för vaccination

Du bokar enkelt tid för vaccination mot covid-19 och/eller säsongsinfluensa på 1177.se, via appen ”Mitt Vaccin” eller genom att ringa telefonnummer 0611-804 00 på kontorstid.


Tillbaka till toppen