Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Hans Boman, Anders Setterqvist och Ylva Drevstad

Ökning av covid-patienter på IVA – och ett pressat läge på akuten

2021-05-05 16:36

I Västernorrland, precis som i övriga Sverige, ökar andelen patienter som behöver intensivvård för covid-19, sett till det totala antalet som vårdas på sjukhus. Intensivvårdsavdelningarna i länet använder nu 175 % av den normala respiratorkapaciteten.

Ett problem som intensivvården i Västernorrland fortfarande brottas med är att anpassa sig till blixtsnabba förändringar.

– För att ta ett exempel så var antalet covid-patienter nedåtgående på alla tre sjukhusen i länet, tills det inkom flera patienter till Sundsvall igår. säger Anders Setterqvist, länsverksamhetschef för operation och intensivvård.

Svårigheten är att förutsäga balansen mellan IVA-platser och operationskapacitet. 

– Därför vill vi uppmana alla som får en operationstid att verkligen försöka ta den. Om det inte är möjligt, hör av er direkt. Ni kan få en ny tid med kort varsel, säger Anders Setterqvist.

Patienter i korridorerna

Även vid akutmottagningen vid Sundsvalls sjukhus är situationen pressad. När personalen inte vet om en patient som kommer till akuten är smittad av covid-19 måste det säkra gå före det osäkra. Det gör att handläggningstiderna blir långa och flödet försämras.

– Har vi fler patienter än vi har rum måste vi lägga patienter i korridorerna, vilket vi naturligtvis inte tycker är optimalt utifrån patientens situation eller med tanke på personalens arbetsmiljö, säger Ylva Drevstad, områdesdirektör närsjukvårdsområde södra.

Endast akut sjuka på akuten

Ylva Drevstad understryker det är viktigt att var och en som känner sig sjuk avväger om deras tillstånd är så akut att det inte kan vänta. Den som är osäker kan få telefonrådgivning på sin hälsocentral eller 1177.

– Akutmottagningen behöver få använda sina resurser för det mest akut. Att gå dit för att man till exempel blivit nekad tid på sin hälsocentral är ingen bra lösning, säger hon.