Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Operationer ställs in i Sollefteå på grund av värmeböljan

2018-07-31 15:42

Alla operationer i Sollefteå ställs in under vecka 31.

Den rådande väderleken gör att luftfuktigheten i operationssalar och sterilförråd överstiger rekommenderade värden. Detta medför i sin tur att steril miljö inte kan garanteras.

- Jag kan bara beklaga den uppkomna situationen men vi kan inte riskera att patienter drabbas av infektioner när vi inte kan garantera en steril miljö. Patientsäkerheten måste alltid komma i första hand säger Johan Nilsson, verksamhetschef för Länsverksamhet Ortopedi.

Trots att ventilationssystem körs för fullt har värden på över 80% luftfuktighet uppmätts ett flertal gånger. Genom att höja temperaturen går det att få ned luftfuktigheten men inte heller det har hjälpt tillräckligt. Det går inte heller att använda fristående luftavfuktare i operationssalarna på grund av infektionsrisker.

Luftfuktigheten mäts flera gånger dagligen i aktuella utrymmen. Landstingsfastigheter kommer att besöka Sollefteå onsdag den 1 augusti för att se om det finns ytterligare möjligheter att förbättra inomhusklimatet.

Sammantaget är det cirka 20 personer som drabbas och får sina operationer inställda under vecka 31.

- Alla de som drabbats kommer att få en ny tid för operation så snart som möjligt och de hamnar självklart inte sist i kön säger Johan Nilsson.

Personalen inklusive läkarna i tjänst övergår till mottagningsarbete under den period operationerna är inställda och förstärker på avdelning 16 vid Sollefteå sjukhus.

I Sundsvall och Örnsköldsvik är det för närvarande acceptabla värden på luftfuktigheten i operationssalarna.