Sommarkursdeltagare spelar kubb

Örnsköldsviks folkhögskola höll i sommarkurs för ukrainska flyktingar

2022-06-30 09:00

Som ett sätt att stötta de ukrainska flyktingarna som har kommit till regionen har Örnsköldsviks folkhögskola arrangerat en sommarkurs i Mellansel med en blandning av olika gruppaktiviteter.

Många aktörer tog initiativ till aktiviteter och kurser av olika slag när ukrainare flydde kriget och kom till Sverige och till vår region, däribland kurser för att introducera det svenska språket. Örnsköldsviks folkhögskola valde istället att rikta in sig på olika typer av gruppaktiviteter där människor fick mötas, lära känna varandra och ha roligt tillsammans. Där uppkom idén om en sommarkurs i Mellansel där en stor grupp ukrainska flyktingar nu bor.

Intresset var stort

– Vi ville göra något roligt för dem, där de fick umgås och ha roligt och även fick träffa oss personal, säger Nina Felt, administratör på folkhögskolan.

Under de fem dagarna som kursen har pågått, den 22 juni till den 29 juni, har skolan hyrt lokalerna Framtidskyrkan och IOGT-NTO i Mellansel samt hållit till på badplatsen Sjönäset. Intresset för kursen var stort när Örnsköldsviks folkhögskola gick ut med informationen och började ta emot ansökningar och reaktionerna från kursdeltagarna efter den första kursdagen var mycket positiva.

– Det var ett gäng glada och trevliga människor som mötte upp oss personal, säger Anna Viström, pedagog på folkhögskolan.

Skolans personal ansvarade för olika aktiviteter

Hela skolans personal har varit engagerad i sommarkursen och har varit ansvariga för olika pass med aktiviteter, samt ordnat med lunch och fika. Det har exempelvis varit måleri, musik, sång, kubbspel och andra utomhusspel, gympa, att lära sig göra upp eld och språkpromenader samt gemensam lunch med tillfälle att lära känna varandra och njuta av fint väder. Det har även funnits möjlighet för den som vill att tillsammans med personalen lära sig några svenska ord.

– Det här är vårt sätt att bidra till att göra den här situationen så bra som möjligt för dessa människor, säger Sofia Helin, rektor på Örnsköldsviks folkhögskola.


Tillbaka till toppen