Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Johan Nilsson tränar operation

Ortopeder tränar i simulator

2019-11-29 08:00

Nu kan regionens ortopeder använda virtual reality, datorsimulerad verklighet, för att träna operationer på sjukhuset i Sundsvall. Utrustningen ger möjlighet att gå igenom hela operationer eller särskilt svåra moment innan läkaren utför ingreppet på patienten.

 

- Likt en pilot som övar i en flygsimulator kan våra ortopeder nu på ett enkelt sätt mängdträna operationer. Det är ett fantastiskt komplement till annan utbildning och övning. Jag anser att det kan öka både vår patientsäkerhet och effektivitet, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef ortopedi Region Västernorrland.

Utrustningen består av en hjälm, två handkontroller och ett dataprogram. Produkten är utvecklad i USA där flera stora sjukhus använder den. I Europa finns tekniken hittills bara i Newcastle i Skottland och i Region Västernorrland.

- Det här är en modern satsning för ökad patientsäkerhet. Region Västernorrland betalar ungefär 50 000 kronor för att använda utrustningen i ett år. Efter det ska verksamheten utvärdera nyttan innan beslut tas om fortsättning, säger Anders Söderlind, projektledare vid Forskning, utveckling och innovation i Region Västernorrland.