Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Pandemin ger stor påverkan på hälso- och vårdcentralerna

2021-04-28 08:49

Hälso- och vårdcentralerna i Region Västernorrland befinner sig just nu i en situation där resurser behövs både till att förstärka inom sjukhusens covid-vård och till vaccinering mot covid-19. Därför har det fattats beslut om att hälso- och vårdcentralerna nu har möjlighet att endast bedriva akut och nödvändig vård.

Hälso- och vårdcentralerna har nu en betydande påverkan på grund av arbetet kring den pågående pandemin och behöver därför gå ner till att främst erbjuda akut och nödvändig vård. Det betyder att primärvården inte kommer att kunna upprätthålla samma vård som tidigare, utan kan övergå till att endast erbjuda den vård som inte kan vänta och som är nödvändig i olika delar av länet. För att minska risk för smittspridning är fortfarande alla drop-in mottagning på hälso- och vårdcentralerna i länet stängda.

- Personal från samtliga hälso- och vårdcentraler i länet arbetar med vaccinationsarbetet samtidigt som sjukhusen nu behöver förstärkning med personal från primärvården. Den personal som i första hand behövs i covid-vården på sjukhusen är sjuksköterskor och distriktssköterskor som även behövs i vaccinationsarbetet, säger Gun-Britt Milioris, vårdvalschef, Region Västernorrland.

Akut och nödvändig vård

Att hälso- och vårdcentralerna, både regiondrivna och privata, går ned till att bedriva akut och nödvändig vård innebär bland annat att det förebyggande arbetet inte kommer att kunna upprätthållas i samma omfattning som tidigare. Till exempel kan det hända att du som patient inte blir kallad till uppföljning som planerat eller till hälsosamtal. Även tillgängligheten i telefonmottagningarna påverkas och väntetider kan öka.

- Det är naturligtvis mycket tråkigt när primärvården inte kan upprätthålla tillgängligheten och bedriva normal verksamhet. Men covid-vården och vaccinationsarbetet är prioriterade uppdrag och behöver fortgå med fortsatt hög intensitet som förhoppningsvis kommer att leda till minskad smittspridning och minskat behov av vård. Vi hoppas därför på förståelse från allmänheten över att vi behöver begränsa utbudet från hälso- och vårdcentralerna under en tid med anledning av pandemin säger Ingeborg Wiksten, Vårdvalsutskottets ordförande, Region Västernorrland.

Det är nu viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hålla ner smittspridning och därmed skapa utrymme för vården och vaccinationsarbetet.

1177 för rådgivning

Det är viktigt att alla fortsätter söka hjälp och råd för den vård man behöver. Är du sjuk och behöver råd om egenvård, gå in på webbsidan 1177.se. Där finns information om vad du kan göra själv för att må bättre och snabbare bli frisk.

Är du i behov av vård och råd om egenvård inte räcker ringer du din hälso-/vårdcentral. För att minska smittspridning har vi ingen drop-in, kontakta din hälsocentral först för medicinsk bedömning.

När din hälsocentral är stängd och du inte kan vänta till morgondagen ringer du 1177. Där får du individanpassade råd av en sjuksköterska om vad du kan göra själv eller vart du ska vända dig om du behöver sjukvård.