Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Passa på att vaccinera dig nu – i augusti är dos 2 prioriterad

2021-07-06 15:58

Det gäller att passa på för dig som vill vaccinera dig i sommar. Nu finns det gott om lediga vaccinationstider. Men i augusti blir det svårt att få sin första dos eftersom dos 2 är prioriterad för dem som fick sin första spruta på försommaren.

Det är cirka sju veckor mellan första och andra dosen vaccin. För att ha fullgott skydd mot deltavarianten, som dominerar smittspridningen just nu, krävs två doser. Likaså underlättar det att dina båda doser är registrerade i ditt covidbevis, för att du ska kunna resa på ett smidigt sätt inom Europa i höst.

– Vi ser att det inte är lika högt tryck på bokningarna sedan vi öppnade för den yngre gruppen som är mellan 18 och 35 år. Det är nu vi har tider, inte sen. Det är bara dos 2 som ges i augusti, därför behöver de unga vara lite på hugget, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Västernorrland.

Smittspridningen ökar igen

Sedan deltavarianten blev den dominerande covid-smittan ökar smittspridningen i Västernorrland igen. Det gör det mer bekymmersamt att färre än tidigare bokar tid för vaccinering.

– För att vi ska kunna återgå till ett normalt liv igen med skolor, arbeten, resor och fritidsaktiveter så behöver så många som möjligt ta vaccin, säger Karin Sellgren.

Vaccinationsprojektet avslutas

Bland äldre åldersgrupper i Västernorrland är vaccinationstäckningen hög. 90 procent av alla 60-plussare har fått sin första dos. Nästan åtta av tio i åldern 50-59 år har vaccinerat sig med minst en dos och bland 35-49-åringarna har drygt sex av tio fått dos 1.

– Jag vill be alla föräldrar till vuxna barn att pusha dem att vaccinera sig. Det är nu de har chansen. Förutom att vi inte har några nya tider i augusti, så planerar vi för att avsluta vaccinationsprojektet i september. I och med det kommer det inte vara lika enkelt att vaccinera sig längre, säger Karin Sellgren.

Idag är det enkelt att boka. Det går att göra på tre sätt: