Permanent pollenfälla är på plats
Permanent pollenfälla är på plats

Permanent pollenfälla är på plats

2022-04-06 14:00

Region Västernorrland har installerat en permanent pollenfälla på sjukhustaket i Sundsvall och startar upp mätningar under veckan, så snart alla säkringsåtgärder är klara.

Viktig service

Pollenprognoser är en viktig service för landets pollenallergiker och astmatiker. Tidigare har det saknats en tydlig och övergripande nationell organisation och finansiering för pollenprognosverksamheten, men efter beslut ifjol tar regeringen nu över kostnaden.

– De tusentals länsbor som är berörda av astma och allergi på grund av pollen har stor nytta av att mätningar görs, så det här är väldigt positivt, säger Anders Jaktlund som har utrett ärendet.

Perfekt plats

Ett samarbetsavtal har nyligen tecknats med Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet som ska utföra analyserna av pollenmätningarna i Västernorrland. Medarbetare på transportavdelningen vid sjukhuset i Sundsvall ska stå för driften av pollenfällan.

- Enligt expertisen är det platta sjukhustaket i Sundsvall en perfekt plats för just pollenmätning, säger Anders Jaktlund.

Här läser du pollenrapporten: Sundsvall - Pollenrapporten


Tillbaka till toppen