Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Provtagningsrör covid-19

Egenprovtagning via 1177.se för barn från 6 år

2020-09-09 12:58

Nu är det möjligt att beställa provtagningsmaterial för ditt barn om det har fyllt 6 år. Barnet ska ha pågående symtom på covid-19. Då kan du som vuxen hjälpa till att provta ditt barn. Om barnet har fyllt 13 år kan det beställa provtagningsmaterialet själv.

- Nu när skolorna startat och många har förkylningssymtom kan det vara bra att kunna bekräfta eller utesluta covid-19. Vid bekräftad covid-19 kan smittspårning påbörjas och vid utesluten covid-19 kan barnen komma tillbaka snabbare till skolan, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Beställningen görs via e-tjänsterna på 1177.se

Du beställer provtagningsmaterial med tillhörande instruktioner genom att logga in på webbplatsen 1177.se med ditt BankID eller FrejaeIDPlus. Du är automatiskt ombud för ditt barn till och med att barnet fyller 13 år. När barnet är 13 år kan det beställa sitt provtagningsmaterial själv via e-tjänsterna på 1177.se.

Provtagningen görs enkelt med tops på samma sätt som på vuxna i näsa, i svalg och saliv. Efter 48 timmar finns sedan provsvaret via e-tjänsterna på 1177.se.

- Nu när vi har många barn med förkylningssymtom är det här ett bra komplement till den provtagning som sker på hälso- och vårdcentralerna. Att barn med symtom provtas bidrar till en minskad risk för lokala utbrott av covid-19 på skolor, säger Hans Boman.

Välj utlämningsställe

När du hämtar ut provtagningsmaterialet åt det barn som ska provtas är det viktigt att du är helt symtomfri. Annars ska du utse någon släkting eller vän som hämtar i stället för dig. Provet som tas på barnet ska sedan återlämnas till samma utlämningsställe där det hämtades ut.

Mer information om egen provtagning på 1177 Vårdguiden (1177.se)

Egen provtagning
Vanliga frågor och svar på 1177 Vårdguiden