En bil står utanför en provtagningsstation för covid-19 på Gärdehov i Sundsvall.

Provtagningsstationerna blir kvar minst januari ut

2021-12-28 13:33

De provtagningsstationer och provtagningsbodar för covid-19 som finns i Timrå, Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik blir kvar längre än tidigare planerat. En ökande smittspridning har lett till en ny överenskommelse med Folkhälsomyndigheten.

Provtagningsstationerna kommer att finnas kvar under hela januari månad, därefter tas nytt beslut utifrån smittläge och behov. Tidigare bestämdes att stationerna skulle avvecklas under mitten av januari, men det gäller inte längre.

Anna-Lena Lundberg är områdesdirektör närsjukvårdsområde norr och ansvarar för provtagningen av covid-19 i Västernorrland. Hon berättar att regionen nu har mycket god provtagningskapacitet för covid-19.

- Nästan överallt är det möjligt att få tid för provtagning samma dag som du bokar. Det är viktigt att vi kan bibehålla en stor kapacitet eftersom smittspridningen förväntas gå uppåt i januari. Jag är därför glad över överenskommelsen med Folkhälsomyndigheten som gör att vi kan ha kvar provtagningsstationerna ännu en tid, säger Anna-Lena Lundberg.

Provtagningslådor kompletterar

I mitten av januari kommer dessutom provtagningslådor att ställas ut vid en del hälsocentraler för att ytterligare öka provtagningskapaciteten. I starten kommer totalt i länet 3750 provtagningskit att finnas tillgängliga per vecka i lådorna, sedan ökas antalet till över 5000.

- Provtagningsmöjligheter finns ju också fortfarande vid många apotek. På 1177.se finns alltid uppdaterad information om hur du kan provta dig. Jag vill också uppmana dig med symtom att göra ett prov. Det är viktigt för att kunna stoppa smittkedjor och få bukt med spridningen, säger Anna-Lena Lundberg.

Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland - 1177 Vårdguiden


Tillbaka till toppen