Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Utbildning på Hola folkhögskola för blivande handledare i "Miljö för alla".
Utbildning på Hola folkhögskola för blivande handledare i "Miljö för alla".

Rätt sak i rätt tunna

2018-03-08 12:32

Hur man sopsorterar på rätt sätt i Sverige kan vara knepigt att känna till om man kommer från ett annat land. Sopsortering och flera andra frågor som rör miljö, vill Region Västernorrland nu sprida kunskap om till nyanlända genom utbildningen ”Miljö för alla”.

- Vi har sett att det finns ett behov av mer information kring de här frågorna. Nu hoppas vi att vårt material ska sprida sig, gärna i hela landet. På sikt kommer det att ge en större förståelse för miljöfrågorna, vilket är jätteviktigt, säger Monika Sundström som arbetar som lärare på Hola Folkhögskola.

I en gemensam satsning har Region Västernorrland, Härnösandshus, Solatum Hus & Hem, SFI och Samhällsorientering i Härnösands och Kramfors kommuner, Studiefrämjandet Mitt och Hola folkhögskola tagit fram ett utbildningsmaterial. Materialet finns fritt tillgängligt för den som vill och Hola folkhögskola har en kurs i hur man handleder och använder ”Miljö för alla”.

Utbildningsmaterialet är på lätt svenska och vänder sig till nyanlända, asylsökande och hyresgäster. Det består av tre korta filmer med kringmaterial som kan användas på till exempel lektioner, studiecirklar, språkcaféer och boendemöten.

”Miljö för alla” tar upp tre teman:

  • Avfall och avlopp
  • Energi
  • Resor, även till fots

- Vad man spolar ut i avloppet kan låta som en liten fråga, men det skapar stora problem om man gör fel. Problemen uppstår både i de tekniska systemen, som stopp i avloppet och sämre rening, och i miljön, som hormonpåverkan på vattenorganismer. Så det här är inga små frågor, säger Monika Sundström.

Länk till materialet

Vill du veta mer, kontakta:

Monica Sundström, lärare Hola folkhögskola

Tel: 070-3032920 monika.sundstrom@hola.se