Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Region Västernorrland avbryter tillsättningen av nya HR-direktören

2018-04-16 16:57

Region Västernorrland beslutade på måndag att avbryta tillsättningen av den nyrekryterade HR-direktören Karin Åhström. – Jag bedömer att Karin Åhström inte längre har det förtroende som krävs för att fullgöra uppdraget som HR-direktör. Detta utifrån hennes hantering av sitt avgångsvederlag från Göteborgs stad, säger regiondirektör Hans Wiklund.

Karin Åhström erbjöds anställning som Region Västernorrlands HR-direktör efter en omfattande och gedigen rekryteringsprocess med konsult, rekryteringsgrupp med arbetsgivare, medarbetare och facklig medverkan, tester och referenser. Gruppen var eniga i att erbjuda Karin jobbet och planen var att hon skulle börja sitt nya jobb den 1 maj.

Rekryteringsgruppen har också granskat skälen till att Karin Åhström slutade i förtid i Göteborgs stad. Den förklaring som Karin gett och som styrkts av andra är att förutsättningarna för hennes uppdrag ändrades och att den nya stadsdirektören önskade en annan inriktning på HR-arbetet.

– Däremot hade vi ingen kännedom om hennes konsultuppdrag och hur hon hanterat intäkterna från konsultverksamheten i förhållande till överenskommelsen med Göteborgs stad. Jag fick vetskap om detta i torsdags kväll efter att medierna i Göteborg uppmärksammat saken, säger Hans Wiklund.

Efter att nu tagit del av avtalet mellan Göteborgs stad och Karin Åhström anser Hans Wiklund att avtalet klart och tydligt reglerar att alla inkomster, även intäkter i bolag, ska räknas av mot det utbetalade avgångsvederlaget.

– För mig som regiondirektör är det viktigt med ordning och reda. Vi som är chefer måste föregå med gott exempel. Jag är medveten om att förtroendet för ledarskapet inom Region Västernorrland behöver stärkas och därför är det som hänt mycket olyckligt.

Beslutet av avbryta tillsättningen av den nya HR-direktören fattades på måndag. Under eftermiddagen informerades även de politiska gruppledarna om regiondirektörens beslut.