Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Johanna Pahlin, som bland annat skrivit en barnbok om diabetes. Nu är hon aktuell som en av de fyra som får delta i Emax 20-24 juni 2021. Foto: Fredrik Modin, ADC Media.
Johanna Pahlin, som bland annat skrivit en barnbok om diabetes. Nu är hon aktuell som en av de fyra som får delta i Emax 20-24 juni 2021. Foto: Fredrik Modin, ADC Media.

Region Västernorrland uppmärksammar unga entreprenörer med stipendium

2021-06-07 15:10

Nu ger Region Västernorrland tillsammans med Ung Företagsamhet Västernorrland och Technichus i Mitt Sverige AB ut stipendiet Emax för att stärka unga entreprenörer och ge dem ny kunskap, inspiration och nätverk.

För många entreprenörer och företag har Covid-19 och pandemins följder stor påverkan. Så även för de unga entreprenörerna i regionen som drömmer om att starta företag. Därmed kan det bli extra värdefullt att Emax samlar de främsta unga entreprenörerna digitalt. 2008 utsågs Emax till bästa entreprenörskapsprojekt i Europa av EU.

Årets stipendiater från Västernorrland

Elva ungdomar, som alla varit Sommarlovsentreprenörer, UF-företagare eller Ung landsbygdsentreprenör i Västernorrland, ansökte om stipendiet. De fyra som tilldelas stipendium är:

Johanna Pahlin från Sollefteå (bilden)

Vill kombinera företagande med skidskytte. Hon har skrivit två barnböcker, den ena handlar om diabetes från ett syskonperspektiv.

Brendan Rajakumar från Sollefteå

Vill jobba för ett mer effektivt preventionsarbete i frågan om psykisk ohälsa bland unga, såväl kliniskt som strategiskt.

Joel Skogström från Härnösand

Vill starta egen konsultfirma inriktad mot arkitektur/infrastruktur.

Emanuel Thelberg från Härnösand

Vill starta företag och göra Härnösand till en företagsstad i Norrland där företag får möjlighet att växa till sitt max.

Emax äger rum 20-24 juni 2021 och som stipendiepartners har Region Västernorrland tillsammans med Ung företagsamhet och Technichus valt ut fyra stipendiater från länet. Stipendiet ämnar lyfta unga entreprenörer som visat upp ett extra driv och innebär att entreprenören får delta på eventet Emax, tillsammans med över hundra andra unga entreprenörer från hela Sverige. Dagarna består av föreläsningar, workshops, nätverkande och mycket mer. 

- Stipendiaterna har visat ett imponerande driv och det är precis vad som behövs när de nu ska jobba vidare på sitt entreprenörskap. Region Västernorrland vill tillsammans med andra aktörer sätta fokus på hållbar näringslivsutveckling inom alla sektorer. Entreprenörskap hos alla grupper ska främjas, särskilt hos unga, säger Maria Lidgren, tillväxtchef vid Region Västernorrland.

Stort nätverk

Västernorrlands fyra stipendiater blir även del i nätverket på över 4 000 personer som har varit på Emax Sverige, Nordic, Norge och Kenya. I nätverket samlas Sveriges främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år. Emax har arrangerats sedan 2002 och blir i sommar ett helt digitalt event vilket har skapat nya möjligheter. Dessutom kommer deltagarna, som en del av entreprenörsutbildningen, tävla genom att arbeta fram idéer och koncept kopplat till FN:s Globala mål.

- Vi vet att vår tävlingsprocess fungerar väl och att kunna involvera de Globala målen tidigt i entreprenörsresan är viktigt. Eftersom pandemin pågått en längre period nu så behövs den här typen av framåtblickande aktiviteter än mer för att vi ska få nya duktiga entreprenörer och företagare i Sverige. I en kris skapas nya möjligheter och det ska bli otroligt spännande att lära känna årets deltagare, säger Emax VD Jonathan Rudman.

Kontaktuppgifter:

Maria Lidgren, tillväxtchef Region Västernorrland, telefon 070-190 44 14, maria.lidgren@rvn.se

Jonathan Rudman, VD Emax, telefon 070-60 346 77, jonathan.rudman@emaxsverige.se