Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Regional mobilisering för landsbygdsstöd bär frukt

2018-02-08 16:26

Region Västernorrland, Kommunförbundet Västernorrland och länets kommuner har mobiliserat för att få landsbygdsstöd till vår region. Idag kom beskedet från regeringen att Sollefteå och Ånge (stödområde A) kan ta del av satsningen på 70 miljoner kronor för att stärka företagsklimatet i kommunerna.

Satsningen innebär att alla 39 kommuner i stödområde A får möjlighet att söka 1,76 miljoner kronor per år från Tillväxtverket mellan 2018 och 2020. Kommunerna får själva avgöra vad medlen ska användas till, förutsatt att pengarna går till näringslivsutveckling och satsningar på att förbättra företagsklimatet.

– Vi är glada att regeringen uppmärksammat vår region och behovet av extra medel till näringslivs- och företagsutveckling till vissa kommuner. Från Västernorrland har vi gemensamt; kommunerna, kommunförbundet och Region Västernorrland positionerat oss i frågan och lämnat gemensamma synpunkter om att kommuner också i vårt län behöver detta tillskott, säger regionråd Erik Lövgren (S).

– Det är positivt att regeringen lyssnat till våra synpunkter så att Sollefteå och Ånge kommuner nu får del av de extra medel som tillskapats via Tillväxtverket. Däremot saknar vi – och hade gärna sett att också Kramfors funnits med i listan. Det här är ett kvitto på att samverkan och gemensam mobilisering ger resultat, säger Glenn Nordlund, ordförande Kommunförbundet Västernorrland.

Landsbygderna ska ha samma möjligheter till ett gott liv

Västernorrlands regionala samverkansråd har följt landsbygdsutredningen med stort intresse. Region Västernorrland, Kommunförbundet Västernorrland och länets kommuner ställde sig bakom ett gemensamt positionspapper för att sprida våra argument och rekommendationer gällande de viktigaste initiativen i landsbygdskommitténs förslag under hösten 2017.

Ta del av Västernorrlands positionsdokument