Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Regionen får färre vaccinleveranser

2021-01-18 14:24

Pfizer Biontech har svårt att leverera de utlovade doserna till Sverige och det påverkar även Region Västernorrland. Denna vecka skulle regionen ha tagit emot cirka 3 000 doser men får bara cirka 1 900 doser.

- Det blir mindre vaccin att leverera ut för oss i vår tur till kommunerna. Något som är olyckligt då vi har personal som är beredda att vaccinera, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

För Västernorrlands del innebär den minskade vaccinvolymen att allt vaccin från Pfizer används till dos två för de som vaccinerats hittills. Detta sker från och med nästa vecka.

Vaccinationerna under denna vecka påverkas inte då detta vaccin redan levererats och ligger i distributionskedjan ut till vaccinationspunkterna.

Alla regioner påverkas

Beskedet från Pfizer innebär att alla regioner påverkas när leveransplanerna ändras under de närmaste veckorna. Färre personer i priogrupperna än planerat får vaccinet under den närmaste tiden.

Trots att leveranserna minskar en tid framöver rekommenderar inte Folkhälsomyndigheten att regionerna sparar på doserna. Ambitionen är att så många som möjligt ur de prioriterade grupperna får vaccin för att minska risken för svår sjukdom och dödsfall.

Folkhälsomyndigheten gick ut med informationen till regionerna i helgen.