Regionen väljer att kontakta invånarna

2021-03-03 14:10

På grund av ett stort tryck i bokningen av vaccinationer mot covid-19 väljer Region Västernorrland att stänga ner bokningen. Det gäller tills vidare både bokningssystemet och telefonsupporten.

De som är 75 år och äldre blir istället kontaktade av Region Västernorrland för att få sin vaccinationstid. De äldsta blir kontaktade först.

– Just nu blir det här en bättre hantering. Alla som vill kommer att få vaccin men för närvarande har vi inte tillräckligt stora volymer för att erbjuda tider till alla som är 75 år och äldre. Vi behöver också tid för att kunna säkra att systemet håller för att många bokar tider samtidigt, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Bokningen stängs ner tills vidare

Onlinebokningen stängdes ner under gårdagen för invånarna. Systemet har använts av medarbetare sedan mitten på januari och fungerat bra vad gäller registrering och dokumentation. Det problem som upptäcktes under gårdagen var att flera personer kunde boka in sig på samma tid, vilket gav en överbokning som innebar att vi hade fler bokningar än vaccindoser. Leverantören arbetar med en lösning på detta problem.

Eftersom regionen nu stänger möjligheterna till tidbokning via bokningssystem och telefon har varken telefonsupporten, 1177 Vårdguiden eller vården möjlighet att hjälpa till med tidbokningar.

– Det är väldigt positivt att så många vill vaccinera sig nu och vi förstår att den uppkomna situationen är en stor besvikelse för många. Vi arbetar hårt med att vaccinationerna inom åldersgruppen 75 år och äldre ska löpa i snabbast möjliga takt utifrån de vaccinleveranser vi får. Flera faktorer har påverkat och med facit i hand ser jag att vi kanske borde tagit andra beslut tidigare, exempelvis att inte bjuda in en så stor åldersgrupp som detta är, förklarar Karin Sellgren.

Säkerheten viktig

Stora folksamlingar uppstod igår vid några vaccinationslokaler i länet då invånare kom dit utan att ha en bokad tid. Risken för smitta kunde inte säkras samt att hotfulla situationer förekom då invånare utan tider krävde att få vaccinera sig.

– Det är viktigt att bara de som har en bokad tid kommer till vaccinationslokalerna. Vi måste kunna sätta trygghet och säkerhet i första rummet, säger Karin Sellgren.


Tillbaka till toppen