Uppdatering: Alla MR-kameror åter i drift

2022-06-29 15:59

UPPDATERING: Alla MR-kameror i regionen är nu i drift igen.

Alla MR-kameror är åter i drift från måndag 4 juli. Nedan hittar du bakgrunden till nyheten.

Den höga luftfuktigheten har medfört att tre av regionens fyra MR-kameror just nu inte går att använda. Patienter bokas om under tiden som arbete pågår med att få ned luftfuktigheten i salarna och laga apparaterna.

Andreas Groth är tillförordnad verksamhetschef på länsverksamhet röntgen och han berättar att ett trettiotal patienter per dag behöver bokas om när apparaterna för magnetröntgen är ur drift.

- Ofta kan en undersökning med MR-kamera ersättas av andra undersökningar och i de fall det inte går så bokar vi om tiden. Vi tar personlig kontakt med de patienter som berörs, säger Andreas Groth.

Jobbar för att få ned luftfuktigheten

MR-kameror är känsliga för temperatur och luftfuktighet. En MR-kamera finns i Sollefteå, en i Örnsköldsvik och två i Sundsvall. De i Sundsvall och Sollefteå har gått sönder. Apparaten i Örnsköldsvik är i bruk igen efter att den under onsdagen stått stilla på grund av för hög luftfuktighet i rummet.

- När luftfuktigheten i salarna är för hög riskerar det att förstöra apparaterna. En luftavfuktare installerades i Örnsköldsvik igår vilket gör att vi nu kan använda MR-kameran där igen, säger Andreas Groth.  


Tillbaka till toppen