Deltagare från utbildningen står tillsammans med en guide kring en stor sten på ett berg, häxberget
Guidad tur på Häxberget, från vänster: William Wu, Evelyn Sjödin, Johanna Zoet-Lavooi, guiden Håkan Sjöberg, Khaldoun Alwadi, Alina Costin och Sugritta Pongpanna Nordin. Foto: Yvonne Dahlqvist

Regionens språkutbildning var på Hola folkhögskola

2022-09-15 14:15

I våras startade regionen upp språkutbildning i egen regi för utlandsrekryterade medarbetare och i början av september samlades eleverna på Hola folkhögskola i två dagar.

- Syftet med uppstartsträffen är att kursdeltagarna ska lära känna varandra och oss lärare och utbyta erfarenheter innan språkkurserna språkkurserna fortsätter på respektive arbetsställe i Sundsvall och Sollefteå, berättar språklärare Lena Lindbäck.

Sex deltagare från sex olika länder

Totalt deltog sex medarbetare med ursprung från lika många länder tillsammans med Lena Lindbäck och Yvonne Dahlqvist, som är lärare i svenska som andraspråk.

Förutom att lära känna varandra har deltagarna fått bekanta sig med lokalhistorien genom en guidad tur i ”Häxprocessernas spår” av guiden Håkan Sjöberg. Turen gick till Häxmuseet, Torsåkers kyrka och Bålberget.

Pratar svenska hela dagarna

- Dessutom har vi använt oss av svenska hela dagarna i samtal och diskussioner med varandra, och i olika uppgifter som deltagarna löste tillsammans. Så vi tycker att det blev en väldigt bra start på kursen, säger Yvonne Dahlqvist.

Nu väntar en 10 veckor lång språkkurs för medarbetarna som får repetera och fördjupa sina befintliga språkkunskaper. 

Språkkurs i kombination med arbete

Johanna Zoet-Lavooi från Nederländerna är en av deltagarna. Hon har fått jobb som sjuksköterska på barnavdelningen i Sundsvall och hoppade på utbildningen redan innan sommaren.

- Jag tycker att det är jättebra att bli erbjuden språkkurs i kombination med arbete, jag rekommenderar alla utlänningar som jobbar i regionen att gå kursen, man behöver det, säger hon.

Läs mer här: Region Västernorrland - Språkutbildning i egen regi – ska underlätta rekrytering (rvn.se)

Deltagare från Sundsvall:

William Wu från Taiwan, IT-avdelningen på sjukhuset. Johanna Zoet-Lavooi från Nederländerna, Sjuksköterska Neonatalavdelning 45. Khaldoun Alwadi från Syrien, läkare på Urologen.

Deltagare från Sollefteå:

Alina Costin från Rumänien, undersköterska, avdelning 17, stroke. Evelyn Sjödin från Filippinerna, undersköterska, avdelning 16, medicin. Sugritta Pongpanna Nordin från Thailand, undersköterska, avdelning 17, stroke.


Tillbaka till toppen