Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Ett antal preparerade vaccinsprutor med märklappar ligger på fat

Regionens vaccinationstakt över riksgenomsnittet

2021-04-15 16:45

Region Västernorrland har slagit vaccinrekort den gångna veckan. På fyra dagar gavs över 10 000 vaccindoser och över 21 procent av befolkningen har fått sin första dos vaccin. Det innebär att regionen ligger över riksgenomsnittet vad gäller andel vaccinerade av befolkningen.

Den dagsfärska statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att 19 procent av alla svenskar har fått minst en dos vaccin. I Västernorrland är motsvarande mellan 21 procent.

Statistik och fakta - covid 19 på rvn.se

Statistik för vaccination mot covid-19 - Folkhälsomyndigheten

- Vi öppnade vaccineringen för åldersintervallet 65-75 år förra veckan och genast bokades tusentals vaccinationstider. Vaccinationstakten ökade kraftigt även bland de invånare som är äldre än 75 år, säger Karin Sellgren.

Av länets äldsta invånare har nu nio av tio över 80 år fått vaccin och bland dem som är mellan 70 och 79 år hälften av alla fått den första sprutan.

-  I jämförelse med riket som helhet ligger vi bra till och under de närmaste veckorna kommer vaccinationstakten i länet vara fortsatt hög, säger Karin Sellgren.

Vaccinationskapacitet i Västernorrland

Region Västernorrland har kapacitet att kunna genomföra upp till 25 000 vaccinationer per vecka.

-  Om vi bara får tillräckligt med vaccin kommer vi att klara den volymen. Vi har både personal, lokaler och en logistik som klarar den vaccinationstakten. Nu ser vi fram emot att allt fler västernorrlänningar blir vaccinerade så snart som möjligt, säger Karin Sellgren.

Äldre än 65 år vaccineras

Just nu fördelas vaccin till dem som är 65 år och äldre.

- Vi öppnar nya tider så fort vi får leveranserna bekräftade och vaccinationerna inom denna åldersgrupp kommer att pågå under de närmaste veckorna. För att boka tid för vaccinering är det enklast att regelbundet gå in på 1177.se för att se om det finns nya tillgängliga tider.

Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland - 1177 Vårdguiden