Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Rekord i beviljade Yrkeshögskoleutbildningar

2019-02-01 11:37

Under 2018 har 49 procent av ansökningar för att starta nya yrkesutbildningar i Region Västernorrland blivit beviljade. Det är fem procent högre än genomsnittet i hela Sverige, visar färsk statistik från Myndigheten för Yrkeshögskolan, MYH.

Under året som varit har 39 stycken ansökningar om nya utbildningar kommit in från olika utbildningssamordnare som kommuner och företag. Nära hälften av dessa har blivit beviljade av MYH och kan därmed inom en snar framtid starta upp i olika delar av Västernorrland. 

Bland annat planeras regionens första säkerhetsutbildning att öppna, samt en utbildning inom JAVA-programmering. I Härnösand startas även Sveriges första utbildning för att bli montageledare inom solel. Johan Vinther, tillväxtsamordnare på Region Västernorrland är nöjd med resultatet.


MYH 2019

- Det här är en mycket positiv utveckling för Region Västernorrland! Det är roligt att se att regionen har så många kvalitativa utbildningar. Jag tycker också vi har en härlig spridning av utbildningsområden. Förutom bland annat solel och säkerhetsutbildning så öppnar vi även utbildningar inom kultur, samhällsbyggnad och juridik, säger Johan Vinther.

Utvecklingen har enligt Johan Vinther skett på grund av att duktiga utbildningssamordnare kommit med bra ansökningar som går i linje med arbetsmarknadens behov. En majoritet av de nya utbildningarna anordnas av länets kommuner, vilket inte hör till det vanliga i resten av landet.

Här kan du se en tabell (MYH 2019) över länets nya utbildningar.
Klicka för större bild av tabellen.

- Bra jobbat av Västernorrland! Säger Johan Vinther.

Fakta om Yrkeshögskolor

En utbildning på Yrkeshögskola är till för att försörja arbetslivet och uppstår efter arbetsmarknadens behov. Yrkeshögskolor använder sig även av LIA – lärande i arbetsliv. Detta innebär att eleven under sin utbildning får arbeta praktiskt med sin inriktning samt bli betygsatt hos en riktig arbetsgivare. 90 procent av de som går en yrkesutbildning har arbete inom ett år efter examen.