Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Rekordår för besöksnäringen i Västernorrland

2019-02-28 10:36

Nästan nio procent fler gästnätter i Västernorrland under 2018 – det är resultatet när antal gästnätter summeras. – Roligt att alla satsningar som gjorts för att lyfta besöksnäringen bär frukt nu, säger Region Västernorrlands tillväxtchef Maria Lidgren.

När den preliminära statistiken för antal gästnätter 2018 sammanställs kan det konstateras att antalet gästnätter i Västernorrland når nytt rekord och passerar 1,2 miljoner. SCB:s preliminära inkvarteringsstatistik för 2018 visar att vi haft 1 233 256 gästnätter i länet. Förra året var det 1 135 706 gästnätter i länet. Det motsvarar en ökning på 8,9 procent.

Strategiska satsningar regionalt

Fler besökare upptäcker Västernorrland tack vare Destination Höga kusten och Destination Sundsvall. Båda destinationsbolagen arbetar strategiskt med olika insatser, exempelvis mer riktad marknadsföring mot olika målgrupper.

– Det har satsats mycket pengar på besöksnäringen i regionen under många år. Till exempel har statliga medel för regional tillväxt, 1:1 anslaget, skapat många projekt för att stärka besöksnäringen genom åren. Projekten har stärkt den inomregionala samverkan, bland annat genom att ha bidragit till bildandet av ett destinationsbolag i Höga Kusten, säger Maria Lidgren.

Lyckade evenemang 2018

Uppgången 2018 beror också på att Västernorrland lyckats locka hit många stora evenemang. Birkas Kryssningar till Höga Kusten, O-ringen i Örnsköldsvik och Rix FM festivalen i Sundsvall är bara några exempel på lyckad samverkan som gjort regionen attraktiv för stora evenemang.

– Evenemang är viktiga för de stärker varumärket och gynnar många aktörer, allt ifrån transportbolag, den lokala affären, boendeanläggningar och restauranger. Samverkan är en styrka och tillsammans blir vi attraktiva för stora evenemang, säger Maria Lidgren.

Nationell milstolpe

Nationellt passerar besöksnäringen en milstolpe med över en miljon svenska gästnätter under 2018. Våra närmsta grannar Norge, Finland och Tyskland besöker oss i större utsträckning. Det är ett tecken i tiden då hållbart resande blir mer och mer prioriterat. Den största andel utländska besökare står Norge för med sina 49 009 gästnätter, Tyskland 21 858 och Finland 17 290.