Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Resultat av AT-rankingen 2018

2018-09-05 11:58

Sjukhuset i Örnsköldsvik har klättrat i AT-rankingen medan både Sollefteå och Sundsvall sjunkit, och Sollefteå rankas nu sist i landet.

SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, har nu presenterat den årliga AT-rankingen där sjukhuset i Örnsköldsvik placerar sig på plats 32 bland landets sjukhus och har därmed klättrat upp från plats 41 sedan förra året. Sjukhuset i Sundsvall har sjunkit från 36:e till 57:e plats och Sollefteå har ramlat ner från plats 64 och placerar sig sist på plats 68.

Rankingen bygger på en webbaserad enkät som varje år distribueras via e-post till delar av SYLF:s medlemskår. Enkäten består av ett antal huvudfrågor fördelade i block efter bakgrundsvariabler. Årets ranking besvarades av drygt 1700 AT-läkare som antingen gör eller nyligen avslutat AT.

-AT-läkare finns överallt i organisationen och blir lite som ett känselspröt för stämningen. En underbemannad klinik kan till exempel försämra betyget för handledningen eller det kollegiala stödet, säger Henrik Salo, överläkare och chef för AT-läkarna i Region Västernorrland.

-Jag känner ett stort personligt ansvar för att göra AT i Region Västernorrland bra på alla områden, utan att för den skull glömma bort aktivt förbättringsarbete även på det sjukhus där det i år gick bra. Vi är en helhet – en region.

En fördjupning och analys av detaljsiffrorna per klinik ska nu göras för att se över vad som behöver åtgärdas, så att AT-tjänstgöringen blir så bra som möjligt på våra sjukhus och i primärvården. Representanter för de olika sjukhusen har redan spontant hört av sig och erbjudit sig delta i förbättringsarbetet som kommer framledes.

-Vi ska givetvis bland annat titta på de som lyckats bäst, Gällivare sjukhus och Avesta lasarett, och dra lärdom av deras hårda arbete – varför uppfinna hjulet helt på nytt,  säger Henrik Salo.