porträttbilder av Petros Zamout
Petros Zamout trivs som specialistläkare på sjukhuset i Örnsköldsvik

Reumatologer ska utveckla mottagningen tillsammans

2023-02-15 08:00

Reumatologer är svåra att få tag i, men på sjukhuset i Örnsköldsvik har man lyckats anställa inte bara en - utan två eftertraktade specialistläkare.

Som att vinna jackpot

I Örnsköldsvik har det inte funnits någon heltidsanställd reumatolog på väldigt många år, så när Petros Zamout tackade ja till en tjänst i september 2021 var glädjen stor.

- Det var som att vinna jackpot, säger Monica Mörtzell Henriksson, läkarenhetschef Medicin och Geriatrik i Örnsköldsvik.

- För mig är det fantastiskt roligt att få vara med att bygga upp ett nytt arbetssätt på mottagningen, med ett effektivare flöde och uppdaterade rutiner, säger reumatolog Petros Zamout.

Korta beslutsvägar och mer flexibelt

Petros Zamout kommer ursprungligen från Grekland och flyttade till Sverige 2009. Han gjorde färdigt sin 5-åriga specialistläkartjänst som reumatolog 2017 och har hunnit arbeta på flera olika platser i landet, bland annat i Örebro och Stockholm. Under en period jobbade han även på internmedicin på sjukhuset han nu är anställd på.

- Jag trivdes väldigt bra i Örnsköldsvik, på ett mindre sjukhus är det korta beslutsvägar, mer flexibelt och där alla professioner jobbar väldigt nära varandra och blir kompisar. Det var avgörande för mitt val när jag flyttade hit, säger Petros Zamout.

Kompletterar varandra väl

Under 2022 utökades reumatologavdelningen med ytterligare en läkare, Nazanin Naderi, som är dubbelspecialist i invärtesmedicin och reumatologi, men som nu valt att uteslutande jobba med reumatologi. Hon är även doktorand, knuten till Lunds universitet.

- Jag valde Örnsköldsvik av ungefär samma skäl som Petros och känner att vi tillsammans kan utveckla mottagningen efter våra förutsättningar. Vi ges även möjlighet till distansarbete och vidareutveckling, dessutom får jag möjlighet att forska vidare, det lockade mig, säger Nazanin Naderi.

- Jättekul att Nazanin också har flyttat hit, vi har jobbat ihop på Danderyds sjukhus tidigare och vet att vi kompletterar varandra väl. En annan fördel är att vi bägge har skaffat viktiga erfarenheter från andra sjukhus som vi nu drar nytta av här i Örnsköldsvik, säger Petros Zamout.

Ytterligare förstärkning i länet

I Sollefteå har de saknat reumatologkompetens, men tack vare det goda samarbetet och dialogen mellan sjukhusen kunde Monica Mörtzell Henriksson tipsa om en tänkbar och lämplig kandidat. Sagt och gjort, sedan 10 februari finns nu en vikarie anställd på halvtid, till att börja med, i sex månader.

- Det här känns jättebra, han kommer att arbeta på distans men även finnas på plats på sjukhuset en dag i veckan. Vi tror att detta kommer att öka tillgängligheten till nytta för våra invånare, säger Camilla Holgersson verksamhetschef Närsjukvårdsområde Väster.

När det nu finns två specialister anställda på mottagningen i Örnsköldsvik har de även kunnat ta emot en ST-läkare i reumatologi.

- Planen är naturligtvis att vi på sikt kan förstärka vår mottagning med ytterligare en färdigutbildad specialist, säger Petros Zamout.

Vad är det bästa med ert jobb?

- Det bästa med mitt jobb är att kunna hjälpa folk till en bättre vardag och livskvalitet. Det här är människor som ofta lider svårt, men som med rätt hjälp och kombination av medicinsk och fysisk behandling kan få ett bra liv. Vi träffar dessa patienter under en lång tid, kanske under många år, då det ofta handlar om kroniska sjukdomar. Vi samverkar tätt med våra fysio- och arbetsterapeuter, sjuksköterska och kurator vilket är mycket givande. Det ger en tryggare och bättre planering för både oss och våra patienter, berättar Petros Zamout.

- Jag tycker att reumatologi är en rätt så bred men ändå avgränsbar specialitet som är på fram marsch med fler och fler nya läkemedel. Det är väldigt mycket hands on- fysisk bedömning-ledstatus, göra ultraljud och ta biopsier. Man behöver även använda lite detektivarbete då och då. Men det bästa är naturligtvis att känna att man kan hjälpa, säger Nazanin Naderi.


Tillbaka till toppen