Risk för böter efter upphandlingsfel

2023-04-27 14:42

Region Västernorrland förlängde i somras ett avtal med ett bolag som driver restaurang på sjukhuset i Sundsvall utan att annonsera upphandlingen korrekt. Regionen riskerar nu att få betala upphandlingsskadeavgift, ett slags böter, till Konkurrensverket.

Sofia Viklund är verksamhetschef för inköp och upphandling på region Västernorrland. Hon berättar att Konkurrensverket har lämnat in en ansökan om en avgift på 700 000 kronor för otillåten direktupphandling till Förvaltningsrätten i Härnösand.

- Tyvärr gjorde vi fel när vi förlängde avtalet med ett år. Vi aviserade i en förhandsinsyn att vi ville förlänga men vi borde ha annonserat ut uppdraget enligt LUK, lagen om upphandling av koncessioner, säger Sofia Viklund. Jag kan i efterhand bara beklaga vårt misstag och vi har sett över våra rutiner för att minimera risken för att något liknande ska hända igen.

Inget intresse vid förhandsinsynen

En förhandsinsyn görs för att undersöka om det finns aktörer som är intresserade av att delta i en upphandling. Regionen gjorde en sådan i juli 2022 och inget företag hörde av sig. Uppdraget gick då till befintlig leverantör, vilket alltså var fel. En upphandling hade ändå behövt göras enligt LUK.

- En förklaring, som inte ursäktar vårt misstag vill jag understryka, är att arbetsbelastningen den här perioden var väldigt hög och vi prioriterade verksamhetskritiska upphandlingar. Förhandsinsynen var ett sätt för oss att vara öppna med processen och ge andra företag möjlighet att visa intresse. 

Regionen kommer att få lämna yttrande till förvaltningsrätten.  

- Vi har gjort fel men jag hoppas att vi kan få ned avgiftssumman. Som vi ser det har sannolikt inget företag lidit skada av att vi förlängde med den aktör som haft avtalet sedan upphandlingen 2016, säger Sofia Viklund.

Ingen leverantör har begärt överprövning av upphandlingen eller avtalet. Avtalets uppskattade värde för drift av restaurang och vissa cateringuppgifter är 9 miljoner kronor.

Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten som tar beslut om regionen ska betala upphandlingsskadeavgift och fastställer i så fall summan.

Upphandlingslagar

Lagen om upphandling av koncessioner gäller när den affärsmässiga risken för verksamheten ligger på koncessionshavaren, i det här fallet restaurangföretaget. I upphandlingar där Region Västernorrland finansierar drift eller inköp gäller lagen om offentlig upphandling, LOU.


Tillbaka till toppen